Кой ще стане президент на Франция

Еманюел Макрон получава най-много гласове на президентските избори във Франция. Центристът е следван от Марин льо Пен от крайната десница. Това показват окончателните резултати от първия тур на вота.

Така двамата отиват на балотаж след две седмици. Макрон печели 23.75 процента от гласовете на французите, а Льо Пен21,5%.

Много близки са резултатите на останалите основни претенденти – трети е представителят на десницата – Франсоа Фийон с 19,9%, следван от този на крайната левица – Жан-Люк Меланшон с 19,6 на сто.

Очаква се Макрон да спечели балотажа и да бъде избран за президент на Франция. Той е бивш банкер и за кратко финансов министър в правителството на настоящия президент Франсоа Оланд.

Макрон призова истинските френски патриоти да го подкрепят на втория тур срещу националистите. „Искам след две седмици да стана вашият президент, президент на френския народ, президент на патриотите срещу заплахата от националистите“, заяви Макрон.

Резултатите предизвикаха радост и сред привържениците на Марин льо Пен. Тя заяви: „Това е исторически резултат. Той ми възлага огромната отговорност да защитя френската нация, нейното единство, нейната сигурност, нейната култура, просперитет и независимост“.

Резултатите от първия тур на изборите са удар по двете най-големи партии във Франция. Представителите им не успяха да стигнат до втори тур. Това се случва за първи път от 60 години насам.


image0 (9K)