Кой ще стане президент на САЩ

В САЩ и в момента гласуват, за да изберат новия президент на страната. Изненадващо или не – двамата основни кандидати са демократът и бивш Държавен секретар Хилари Клинтън и републиканецът Доналд Тръмп. В битката участват още двама кандидати Джил Стайн и Гари Джонсън, но те са с нулеви шансове да бъдат избрани. Последните социологически проучвания преди началото на изборите даваха преднина от 5 процента за Хилари Клинтън.

hilary-klintan-trump

Как протичат изборите в САЩ?

Гласуването протича в един тур във всичките 50 щата и във федерален окръг Колумбия, който включва и столицата Вашингтон. Гласоподавателите избират измежду кандидатите за президент и вицепрезидент. Избирателната система в САЩ е доста по-сложна и американските граждани не избират пряко своя президент. Те гласуват за своя фаворит в родния си щат, но изборът се прави от Федерална избирателна колегия. В нея всеки щат разполага с толкова гласове, колкото представители има общо в двете камари на Конгреса. Така например, когато даден кандидат спечели във Флорида, всичките 29 гласа от щата след това отиват за него.

Сложната система отразява заложеното в конституцията разделение на федералната и щатските власти. Така може да се получи аномалията да спечели кандидатът, който е получил по-малко гласове при общия вот във всички щати. Той обаче може да събере по-голяма подкрепа във Федералната избирателна колегия, ако е победил в щатите, които осигуряват повече гласове в нея.


image0 (9K)