Кой ще се докопа по-бързо до Асандж – Стокхолм, или Вашингтон?

Делото за сексуален тормоз(изнасилване) срещу основателя на WikiLeaks се подновява в Швеция. В същото време САЩ искат Асандж да бъде екстрадиран там, за да го съдят за проникване в компютри на Министерството на отбраната на САЩ.

Шведската прокуратура ще поднови делото по обвинение за сексуален тормоз срещу Джулиан Асанж, което ще доведе до разногласия в международно пространство, тъй като американските власти искат основателя на WikiLeaks да бъде екстрадиран в САЩ, съобщава Bloomberg.

Прокурорите в скандинавската страна ще разпитат Асанж относно обвиненията за изнасилване, сподели заместник-директорът на прокуратурата Ева-Мари Персон в Стокхолм.

Тя добави, че все още съществуват подозрения, че Асанж може да е извършил подобно престъпление, въпреки че разследването бе прекратено, след като той получи убежище в посолството на Еквадор в Лондон.

Решението да се прекрати разследването не е било мотивирано от липса на доказателства, а от обстоятелствата, посочва Персон.

Асанж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция.
Ако Швеция поиска прехвърлянето на Асанж от Обединеното кралство, британският вътрешен министър Саджид Джавид ще трябва да избира между Стокхолм и Вашингтон.


image0 (9K)