Кой ще е следващият Старозагорски митрополит?

Ето кои осем епископи кандидатстват за Старозагорски митрополит, съобщиха от Синодалната палата. Те бяха определени от Светия синод за предстоящия църковен вот и вписани в т.нар. „Каталог на кандидатите за митрополитски избор”, пише Агенция Монитор.

Това са Месемврийският Иаков, Величкият Сионий, Драговитийският Даниил, Траянополският Киприян, Главиницкият Йоан, Браницкият Григорий, Белоградчишкият Поликарп и Агатополският Йеротей.

Предстои да бъдат изпратени писма на епархийските избиратели, след което да бъде избрана дата за избора на нов митрополит. С организирането на вота е натоварен Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

На епархийските избори избирателите ще излъчат двамата кандидати, които са събрали най-много гласове. След това, според Устава на Българската православна църква, синодът ще разгледа изборните книжа и ако прецени, че изборът е проведен изрядно, на следващата неделя в параклиса на Синодалната палата ще се проведе каноничния избор, на който синодалните старци ще гласуват кой от двамата да бъде Старозагорски митрополит.

През септември дългогодишният Старозагорския митрополит Галактион беше освободен от поста му. Причина за решението на синода стана тежкото му здравословно състояние. Преди година той претърпя тежък инсулт, от който все още много трудно се възстановява. За управляващ епархията до избора на нов митрополит синодът назначи Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.


image0 (9K)