Кой страда в сянката на затъмнението?

Автор: Светлана Тилкова – Алена

Отмина второто и последно за 2017 г. лунно затъмнение, което наблюдавахме на 7 август. По традиция пророкуванията, че ще се случи някакъв катаклизъм, заляха интернет пространството.

Както се казва – затъмненията дават хляб на пророците и лъжеастролозите. Някои чакаха „портал“ към космоса да се отвори – ту към рептилиите, ту към Нибиру, ту някой зъл инопланетянски завоевател ще поробва човечеството. Както обикновено, нищо фатално, плашещо или дори проблемно за хората не се случи, защото нито лунното, нито слънчевото затъмнение отваря „портали“ към каквото и да е, освен към душевните страхове на тези, които са склонни сами да си ги внушават.

[ad id=“263680″]

Всички слънчеви и лунни затъмнения са обичайно астрономично явление и са подчинени на планетарни разположения, а не на псевдоезотерични мистификации и конспирации. Не съществува причина, освен развинтената фантазия на някои „сведущи по темата“, прескачаща отвъд нормалността, да бъдат плашени хората със заклинания за страховити и апокалиптични предсказания. Това казват фактите, но човеците са така устроени – обичат да бъдат плашени с какви ли не всеунищожителни катастрофи, за да могат после да се радват, че за пореден път им се е разминало. Затова на всяко предстоящо затъмнение, лунно или слънчево, се вменява зла поличба. Така е по цял свят. В България не правим изключение, защото страхът привлича публика, а и продава. Затъмнението отминава… и вече никой не го помни, защото както винаги нищо необичайно не се е случило. Частичните и пълните затъмнения са хиляди, поне в писаната история на Земята.

Нещо случи ли се на 16 септември 2016 г.? Лунното затъмнение беше в деня на пълнолунието. Не помните, нали? Ден като ден. А помните ли лунното затъмнение от 11 февруари 2017 година? Не го помните и него, а и как ли да го помните, след като максималната му фаза в България беше в 2,44 ч., време за среднощен сън.

Човекът и лунното затъмнение

Както всяко природно явление така и пълното лунно затъмнение влияе върху психиката и поведението на хората с различна сила – от нула до крайни форми на депресия, изблик на агресия, неспособност да бъдат овладявани действията. Някои са склонни както на физическо насилие, така и на убийство и самоубийство. Силата на влиянието на Луната върху човека зависи и от нейното положение в личния хороскоп. На мнозинството от хората пълното лунно затъмнение, да не говорим за частичното, не оказва никакво въздействие.

В периода на лунно затъмнение емоционалният заряд е твърде силен и съветвам да не взимат спонтанни решения. Разрушеното в такъв период трудно подлежи на възстановяване или никога няма да бъде възстановено, без значение дали е проект, отношения, съдружие, брак, или междудържавни отношения.

Най-силно повлияни от фазите на Луната и лунните затъмнения са хората, родени в Рак или с Луна или с асцедент в този знак, които при пълнолуние са по-възбудени, даже стигат до словесна или физическа агресия, нервни са, често страдат от безсъние. Пълнолунието повлиява и всички останали, но в по-малка степен.

Пълното лунно затъмнение при пълнолуние засилва влиянието.

При новолуние влиянието върху психиката на човека отслабва. Типично е по-сънливо или потис­нато състояние. Затъмнение при новолуние отслабва допълнително влиянието.

Слънчево затъмнение

Слънчевото затъмнение е астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. Наблюдава се, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия. Тази планетарна подредба се наблюдава при новолуние най-малко два пъти в годината и най-много пет пъти. Времетраенето на пълната фаза на затъмнението е между 2 и 3 минути, но може да достигне и до 7 минути.

Пълно слънчево затъмнение в определена точка на Земята се случва средно веднъж на 37 години.

На 21 август е поредното пълно слънчево затъмнение, което е видимо само от САЩ и северната част на Южна Америка. Медиите отвъд океана го нарекоха Великото американско затъмнение. Пълно слънчево затъмнение в САЩ е било наблюдавано преди четиридесет години, на 26 февруари 1979 г. Вещанията за катастрофи, масова смърт, сектантски прояви, самоубийства, дори масови самоубийствени ритуали ни напъплиха.

За други бизнесът и всенародните тържества се оказаха по-важни от страховете. Властите в градчето Хопкинсвил в щата Кентъки са нарекли затъмнението най-голямото събитие за града с 32 000 жители. Учените са определили северната част на града за най-доброто място за наблюдение на пълното затъмнение на Слънцето от Луната, което е наблюдавано в продължение на 2 минути и 40 секунди.

Всяко слънчево затъмнение е достъпно за наблюдение в сравнително тясна ивица от неговата траектория, не повече от 270 км, ограничена от лунната сянка. Единствено териториите, хората и животните, намиращи се в обхвата на сянката, са повлияни от затъмнението. За цялата планета Земя е немислимо да се говори, а който го прави – лъже или е некомпетентен, защото затъмнението би могло да бъде повод за създаване на планирана масова психоза, но не и истинска причина. Ако все още душичката ви е наплашена, нека ви припомня пълното слънчево затъмнение, което наблюдавахме в България на 11 август 1999 г. Сигурна съм, че не го помните с каквото и да било случило се зло, доколкото изобщо го помните. Тогава, на плажа, най-големият проблем се оказа, че черните очила за наблюдаването му са свършили, та се изнервихме, докато намерим. Затъмнението дойде, снимахме го и приключи. Кафето дори не беше изстинало.

На 21 август списанието вече ще е в печат, но отсега мога да кажа, че това ще е поредното слънчево затъмнение, което хората някъде по света са наблюдавали… и са забравили.

[ad id=“225664″]

Съдба и затъмнение

Възможно е да не знаем кога има слънчеви и лунни затъмнения или да не ни интересува. Ако лунното е през нощта, ще си го проспим. Ако слънчевото е в другото полукълбо, съвсем не ни интересува, защото подвластни на него ще бъдат само хората, попаднали в неговата сянка. Ако обаче сме от хората, които искат сами да управляват Съдбата си в границите на възможното, е важно да се съобразим не толкова с астрологичното, колкото с кармичното тълкуване на затъмненията и с дългосрочните последици – негативни или положителни. Съветвам преди деня на затъмнението да планираме и приключим, до степента, до която е възможно, със старите си задачи, да върнем взети заеми или забавени дългове към близки и познати. Начинанията са забранени, а ако някой много се е уплашил, да си вземе ден отпуска… и още отсега да планира задачите си до следващото пълно слънчево затъмнение в България, което ще бъде на 3 септември 2081 г.

През 2017 г. има две частични лунни и две слънчеви затъмнения. Първото лунно затъмнение беше на 11 февруари. Второто, на 7 август 2017 г. по време на пълнолуние настъпило в 21,10 ч. Максимална фаза на затъмнението – 21,20 ч. за София.

26 февруари – пръстеновидно слънчево затъмнение, първото за 2017 г., наблюдавано над Централна и Южна Африка, Атлантическия океан, Антарктида, южната част на Южна Америка и Тихия океан.

21 август – пълно слънчево затъмнение, второто за годината, наблюдавано от Северна Америка и северната част на Южна Америка. Пътят на лунната сянка преминава през северните части на Тихия океан, прекосява 14 щата на САЩ и централните части на Атлантическия океан.

Двете слънчеви затъмнения са недостъпни за наблюдение от България.
karm-krag.com


image0 (9K)