Кой разплака Иван Лечев в „Гласът на България“ тази вечер

На изключително силна вечер в музикалния формат „Гласът на България“, излъчван по бТВ, станахме свидетели тази вечер.

Много талант, прекрасни изпълнения, истински равностойни двубои, но всичко това избледня след последната песен.

Двама млади народни певци – Антон и Пирина, вдигнаха на крака цялата публика и четиримата ментори. Те бяха в отбора на Иван Лечев, който накрая трябваше и да реши кой от тях ще продължи в надпреварата.

Чистите и ясни гласове на Анон и Пирина превзеха емоциите още с първите акорди на магичната „Зайди, зайди, ясно слънце“. Очите на техния ментор Иван Лечев се напълниха със сълзи. В момента, в който Антон запя, нещо ме хвана за гърлото, каза малко по-късно самият той.

Вие сте гордост, България се нуждае от любов, от обединяване на хората, а вие сътворихте любов – беше коментарът на Влади Ампов-Графа, също член на журито.

Българската народна песен наистина носи космическо преживяване за всеки, който я чуе. Тя е незабравимо докосване до струните на душата.

Напред в музикалния конкурс по преценка на Лечев продължава Антон.

Историята на песента „Зайди, зайди, ясно слънце“:

Мелодията на песента е възникнала вероятно през XVI – XVII век, съобщава справка в Уикипедия. Преди Освобождението на България от османска власт на основата на тази мелодия се пеят няколко градски и кръчмарски песни с различни текстове, както и народната песен „Булка върви, булка върви из гора зелена. Като върви, като върви жално плаче“.

Текстът на съвременната версия на песента се среща в сборника от народни (или авторски) песни и стихотворения „Нова песнопойка“, съставен от Любен Каравелов и публикуван от редакцията на в-к „Знание“ още през 1878 г. във Велико Търново. Първият стих е взет от стихотворението „Сбирайте са, моми, булки (На Васил Левски)“, а вторият и третият – от народната песен „Булка върви из гора зелена“.


image0 (9K)