Кой от вас е ходил на война? Елена го направи. За което я съдят

Автор: Елена Дюлгерова

На 22 януари 2019 година прокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева за пране на пари. Йончева отдавна е нарочена за това, поради което й бе поискан имунитета на народен представител и тя го даде. Йончева пере пари, е обвинението. Всеки, който я познава, би бил попарен и пошашавен, ако не познавеше методите на режимите на кабинетите „Борисов N“ и това как работи „перачката на пари“ Елена Йончева.

Преди да й бъде повдигнато обвинение за пране на пари, Елена Йончева – като един истински журналист, какъвто не е преставала да бъде, показва документи. Всичко, което вади и показва като народен представител, фактически са журналистичеки разследвания.

Хасковски далавери, да не споменаваме имена, ама те се знаят. Далавери с пътищата, асфалта, катастрофите. Не престава да пита. И дразни. И още как дразни.

Пита, не престава да пита. Винаги показва документи (както не би направил никой ръкомахащ репортер от някое кръстовище с прясно асфалтирани дупки, които си личи, че ще се спукат всеки момент.)

***

В попрището й на журналист, Йончева бе къде ли не, и засне филми, които няма как да не се пазят. Чечня, Сирия, Афганистан. Навсякъде, където имаше зловещ огън.

***

ЛИЧЕН СПОМЕН.

Някъде малко след 2000-та. Обаждам й се за интервю. Да-да-да, казва. Припряна. ( Тя винаги е припряна, защото е свикнала да бърза, такава е професията на военния журналист, на журналиста, ако наистина е такъв.) Чакай, моля те, почакай – нашите не знаят. Не мога сега  да кажа на татко (баща й вече беше много болен). Моля те, изчакай, ще се видим.

Замина тогава, не каза на баща си. Не се видяхме. После се обади и направихме интервю. Със снимки от фронта.

И други интервюта съм правила с Елена. Винаги, сякаш й беше неудобно, притеснено. Свикнала е тя да пита – нея като я питат, мъка. Освен, ако не рече да я нападне някой – тогава, документи.

В едно интервю, много отдавна, я питах защо се снима в реклама за кисело мляко – някакво такова, ядеш и слабееш. Посърна. Извърна поглед. „Трябват ми пари за филм.“ Не я питах повече. Стана ме неудобно.

Пак в интервюто с киселото мляко. „Данон“, да – сетиих се, „Данон“. Та тогава Сергей беше никой. Но се знаеше, че са приятели, близки. Бе, началото на века е било. Питах я: „Сергей не го ли съветваш да влезе вече в политиката?“ Тя, както винаги, деликатна. „Не, не. Не мисля, че му е дошло времето.“

В друго някакво интервю, за женски вестник, Сергей вече беше тръгнал към славата – й припомних предишните й думи. „Той си знае. Било е време да го направи.“ Дистанцира се, но продължи да го подкрепя. Даже за известно време стана „първа дама“ – според заядливата тъпота на Борисов, чието слово се насилих да изслушам – и да, Габриел е права, Борисов е имал предвид Елена, не Десислава. Останалите глупости не ги обсъждам.

***

В разговор за онези неща на фронта – как й идват, как ги поема тези рискове. Какво й носи това? На такива въпроси отговорът й беше: „Искам да отида!“ Толкоз.

Как се перат пари, взимайки пари от работодателя си – за ТВ7 говоря, известна като на Цветан Василев телевизията.

Нещо тука „пране на пари“ да се съзира от страна на Йончева? Телевизията й дава пари да прави филми, каквито телевизията е преценила, че иска. Филмите на Йончева и в БНТ са така финансирани.

За всичко това има кой да говори.

Прокуратурата да изгледа филмите на Елена Йончева и после да повдига обвинения, с извинение към тази институция.

***

 

СЕГА

Кой от вас е бил на война? И не веднъж. Елена го направи. За което я съдят. Точно ден, след като Борисов призова тези, дето тя ги „хейтва“, да й отговарят – че нямало кой.

(Това с хейтването е друга тема – лингвистична, банканистична; абе, що е то и защо). В неделя в много важно слово Борисов, в типичен негов стил нахока кликата си, че „първата дама“ ги била „нахейтвала“, пък те не можели да се отбраняват, освен вечното оръжие Тома Боков.  Мнозина припознаха като първа дама Десислава Радева, тя чак прати пост с песен; после се разочарова, че не нея е имал предвид Борисов, а Елена Йончева.

Из сводките:

Журналистката Елена Йончева е привлечена като обвиняема в качеството й на собственик и управител на дружеството „Офроуд“, с чиито средства тя е имала право да се разпорежда. Държавното обвинение твърди, че през 2012 г. Йончева е направила дружество с офшорна форма, която след това е внесла по сметките на новото дружество над 650 000 лева КТБ. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания с търговското наименование „Далий Трейдинг Лимитид”.

Според прокуратурата Йончева е знаела, че изпира пари, които са били източени от КТБ преди шест години.

Разследването се води от Специализираната прокуратура и започна след сигнал от депутатите на ГЕРБ Тома Биков, Антон Тодоров и Делян Добрев.

Засега – толкоз.


image0 (9K)