Кой издава смъртна присъда за скитника?!

С мъчителната смърт на една птица посрещнахме новата година в Спасителния център за диви животни. Един прекрасен женски сокол скитник вече не скита из старозагорските ловни полета. Птицата е отровена чрез отровна примамка.

[ad id=“263680″]

..

Скитниците са ненавиждани от гълъбарите, поради факта, че всеки гълъбар понася загуби, ако пуска гълъбите си да летят свободно. Заслепени от хобито си, гълъбарите не желаят да се съобразяват със законите на природата и отказват да приемат, че дивите птици трябва да се хранят и не могат да различават чия собственост са гълъбите, които попадат в полезрението им. Не са малък брой дотолкова вманиачените, че залагат вързани живи гълъби, чиито пера отгоре са намазани с бързодействаща отрова. Хора, които твърдят, че обичат гълъбите, обричат гълъб на смърт, за да постигнат целта си – смъртта на скитника! Хищната птица вижда мятащия се гълъб и го хваща като още при оскубването на жертвата започва да поглъща отровата. До няколко часа отровата вече е преминала през целия организъм на птицата и започват кръвоизливи във всички органи. Процесът е необратим, ако кръвоизливите вече са започнали.

[ad id=“218548″]

..

Гълъбарските форуми са пълни със снимки на убити от гълъбарите хищни птици. Въпреки, че е незаконно, това е доста трудно доказуемо, защото снимката, публикувана чрез псевдоним, няма как да се върже с реалния човек, стоящ зад псевдонима, освен ако администратора на форума не разсекрети IP-адреса, а той също е гълъбар, все пак….

Тази конкретна птица беше прекрасна възрастна женска в разцвета на силите си. Донесоха я в кашон, агонизираща. Умря в ръцете ни, с кървава пяна, бликаща от клюна. Опитваше да диша, а белия и дроб вече го нямаше… Нищо не можехме да направим за нея. Още една прекрасна птица умря от ръката на тези, които уж би трябвало да обичат птиците! Още едно престъпление от хора, които поставят хобито си и собствените си егоистични желания над живота!
Взетите проби показаха и каква отрова е погълнала птицата. Както се и очакваше, тя е от групата на карбаматните пестициди, към които принадлежи най-често използваната от гълъбарите отрова – Ланат. За случая, естествено, ще бъдат сезирани компетентните институции.

[ad id=“218001″]

..

В заключение само мога да се обърна към разумните гълъбари… Знам колко е тежко да си отгледал една птица и да я загубиш, тъй като се е случвало стотици пъти, заради естеството на работата в Спасителния център. Има начини, обаче, да се сведат до минимум жертвите сред гълъбите, стига човекът да има желание за това, а не директно да прибегне до убийство и то по такъв ужасяващ начин. Ние в Спасителния център за диви животни също имаме гълъби и също ги пускаме да летят свободно, но се съобразяваме с навиците на хищните птици, каквито около нас има много. Едно от средствата е да се пускат гълъбите да летят по обяд, когато хищните птици са най-слабо активни. Така вероятността да бъдат нападнати гълъбите е в пъти по-малка, отколкото сутрин или привечер. Нека, все пак, ценим живота на живите същества и природата, която имаме, а не само личните си интереси!

[ad id=“218001″]

..

Текст и снимки:
Любомила Кривошиева – Рехабилитатор диви животни
Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани
Ел.поща: [email protected]
Моб.тел.: 0885 22 84 86

Забележка на редакцията: Макар и статията да е от 2012 година тя звучи актуално. Нека пазим природата. Тя е еднственото нещо, което сме получили даром от Бог. Да не го пилеем неразумно!


image0 (9K)