Кой е Решетников и за кое изследване са били разпитвани „Русофили“

„Американците започнаха операция „руски шпиони в България“, написа на профила си във Фейсбук генералът от резерва, дългогодишният разузнавач на Съветския съюз и Руската федерация, Леонид Решетников.

Името му бе споменато от някои от разпитваните по разследването за шпионаж на Национално движение „Русофили“.

„Опитваха се да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников“, заяви пред бТВ Юрий Борисов, който бе задържан за разпит в продължение на няколко часа. Социологът Живко Георгиев също е бил разпитван за Решетников и поръчаното от неговия институт изследване преди изборите за президент през 2016 г., обясни Георгиев пред няколко медии.

Връзката между Решетников и президентската кампания на БСП, която издигна Румен Радев, не е нова тема. Ето известните факти дотук:

Кой е Решетников?
Руснакът Решетников е роден в окупирания от Съветската армия Потсдам през 1947 г. Завършва история в Харков. В началото на 70-те години учи в Софийския университет и защитава аспирантура за ролята на българските политически емигранти в „строителството на социализма в СССР“. Според публичната му биография, през 1976 г. той става част от Първа главна дирекция на КГБ, външното разузнаване. Изкачва се до чин генерал-лейтенант и се пенсионира през април 2009 г.

Няколко дни по-късно президентът Борис Елцин го назначава за директор на новооснования Руски институт за стратегически изследвания. Всъщност това е аналитичният център на външното разузнаване, който е отделен в нова организация с държавно финансиране, в която работят предимно бивши високопоставени служители на специалните служби. Официалната цел на института е да подкрепя президента и другите органи на властта в Москва с анализи за сигурността и ролята на Русия в други държави. В редица държави РИСИ е подозиран в оказване на политическо влияние. Връзките между Решетников и председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов не са тайна. Двамата се наричат взаимно приятели. (по-късно във вторник прокуратурата обяви, че е обвинила Малинов в шпионаж, а Решетников е със забрана да влиза в страната)

Кое е изследването?
През юни 2016 г. в Москва се провежда форум на управляващата партия „Единна Русия“, на който присъстват като гости Малинов и председателите на БСП и АБВ, Корнелия Нинова и Георги Първанов. Малко по-късно институтът на Решетников поръчва социологическо изследване за предстоящите президентски избори в България, което търси профила на бъдещия кандидат на БСП.

Николай Малинов възлага от името на РИСИ провеждане на изследване на „G Consulting“, чийто изпълнителен директор е Живко Георгиев. Проучването е проведено от 1 до 15 юли 2016 г. Резултатите показват високо недоверие към институциите и неудовлетвореност, солиден потенциал за протестен вот и „необичайни за последното десетилетие равнища на тревожност“. Данните показват също нарастваща подкрепа за Русия и спадаща за САЩ, ЕС и НАТО. 12% са се обявили за категорични русофили, а 25% за умерени. Две трети от анкетираните са казали, че „България трябва в максимална степен да възстанови и поддържа приятелски отношения с Русия“.

Накрая е описан профилът на „печелившия кандидат от опозиционната страна (респ. БСП)“:

По-скоро мъж

Не по-възрастен от 60

Успешна кариера, но не интелектуалец

Некорумпиран

Да е демонстрирал кураж, гръбнак

Да отстоява по-голям суверенитет в рамките на ЕС и НАТО

Две седмици след приключване на изследването, на 1 август, ген. Румен Радев подава оставка като командир на Военновъздушните сили. Няколко дни по-късно БСП и АБВ вече говорят за него като за кандидат-президент. Румен Радев отговаря на всички препоръки в поръчаното от Решетников изследване.

Съпътстващите скандали
След спечелените от Румен Радев избори, Леонид Решетников обявява, че е обсъждал неговата кандидатура с лидерката на БСП Корнелия Нинова. След поредица от взаимни обвинения в лъжа, накрая и двамата се съгласяват, че среща е имало и че името на Румен Радев е било споменато. Според Нинова, тя само е информирала Решетников за своя избор. Според Решетников, двамата са обсъдили кандидатурата на Радев и още няколко имена.

Леонид Решетников дава серия от интервюта, в които изразява надежда новият президент на България да преориентира страната от НАТО и ЕС към Русия.

От 4 януари 2017 г. Решетников не е директор на РИСИ, на неговото място идва директорът на външното разузнаване Михаил Фрадков. Решетников става инициатор за създаване на движението „Двуглав орел“, финансирано от 45-годишния олигарх Константин Малофеев. Генералът от резерва също е член на надзорния съвет и редовен участник в притежаваната от „православния олигарх“ „Царград ТВ“. Любимите теми са „войната на Запада срещу Русия“, „величието на руския народ“, „неблагодарните народи“, като България например.

През 2014 г. Украйна започва криминално разследване срещу Малофеев за финансиране на „незаконни военни групировки“ в източната част на страната. По тази причина Малофеев е включен в списъка със санкции на ЕС.
svobodnaevropa.bg


image0 (9K)