Кой е покровителят на Слави Трифонов?

Политическият проект на Николай Бареков започна с късане на вестник в ефир. Проектът на Слави Трифонов започна с късане на снимка на президента. За Бареков беше ясно кой е покровителят му. За Трифонов още не знаем.
Коментар от Полина Паунова:
Годината е 2016. В България започвала „направата“ на нов десен проект, в който щели да влязат Огнян Герджиков, Соломон Паси и бившите служебни премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски. Поредният електорален „Стелт” – напълно неуловим за социологическите проучвания, се случвал под егидата на евродепутата Николай Бареков, за когото в последните месеци на родна територия не се чува нищо. Информацията за новия политически субект е на базираното в Брюксел издание eureporter и бе цитирана от българския „24 часа“. На конференция, която е разчетена като първи знак за създаването на новата формация, Бареков очертал и проблемите на страната, които според него са следните: „бедността, слабата, неработеща икономика, липсата на производство, заспиването на държавата, дълговата спирала“. Евродепутатът се питал дали консерватизмът може да излекува въпросните политико-икономически болежки.
Да си спомним
Годината е 2012. Водещият на сутрешния блок на ТВ7 разкъса тогава в ефир брой на вестник „Труд”. Формалният повод бе раздразнението му от заглавия във вестника, които реши да опровергае именно по този начин. Раздирането на вестника бе най-демонстративното изстъпление на водещия към онзи момент и се случи в разгара на войната между медийните групировки около Огнян Донев и Любомир Павлов и контролираните от Делян Пеевски медии, сред които и ТВ7. Важно е да отбележим, че по това време живеехме в ерата на крепката дружба между Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, а Бареков още не беше партиен лидер.
Поразиите, които сътвори по време на краткия си политически път, се помнят добре. Комичните обещания (като например таблет за всеки ученик) и абсурдните политически изявления (като например за връщане на монархията или пък за възстановяване на НРБ) бяха само началото на шизофренното му присъствие в партийния ландшафт. И те бяха точно толкова популистки, колкото и референдумът, предлаган от Слави Трифонов. Само дето Бареков, преди да избухне в политически конвулсии, вече нямаше такъв мощен национален ефир, с какъвто разполага най-голямата частна национална телевизия в България.
Приликите между Бареков и Трифонов
Приликите между Николай Бареков и Слави Трифонов са твърде много, за да ги отминем просто така. И двамата използваха телевизията за политическата си пропаганда. И двамата очевидно имаха разрешението за това. И двамата винаги са „протектирали“ някой политически играч, преди самите те да станат такива – нека не забравяме как Бареков носеше цветя на Борисов, а Трифонов избута цялата кандидат-президентска кампания на сегашната видна реформаторка Меглена Кунева. И двамата се заиграват с народняшката нотка в душата на политически неграмотния български избирател, който обича да псува държавата, защото тя априори е виновна за всичките му несполуки и беди. И двамата посягат към кичозни, но (поне в главите им) провокативни телевизионни актове, като например да късаш вестник или снимка на президента в ефир. Крайният стремеж на Бареков бързо стана ясен – партия без идеология, чийто двигател бяха хора със съмнителни качества и с една-единствена цел – да бъдат брокери на влияние срещу „заплащане“. Докъде ще стигне с политическите си амбиции Слави Трифонов – това все още е неясно. Но вече е съвсем видимо, че в желанието си да се изявява като антисистемен играч, загрижен за забравения от политическата върхушка български народ, той прекрачи граници на допустимото.
Да скъсаш снимка на президента в ефир не е незаконно. Просташко е. А и когато говорим за действащ държавен глава, това е признак за тотално неразбиране на държавността. Освен за крещяща неграмотност, подобен акт говори не за бунтарско маниерничене (каквато вероятно е била целта на сценариста на предаването, разкъсал лика на Плевнелиев), а за груба арогантност и усвоен модел на всепозволеността. Модел, срещу който Трифонов и компания уж са тръгнали да се борят. Видите ли – тези там са лошите политици, които причиняват мъки и страдания на българския народ, а тук са добрите шоумени, които ще го спасят. Но не – няма да го спасят. Защото шоумените вече не са шоумени, а след скъсаната снимка въпросното предаване вече не е развлекателно. То е политическа платформа, колкото и участниците в нея да го отричат.
Източник: http://www.dw.com/


image0 (9K)