Кой е осъденият за въоръжени грабежи, избягал от Старозагорския затвор

Както вече съобщи ЗАРАТА, осъденият за въоръжени грабежи Петър Попов-Пъпеша, с присъда от 12 г., е избягал от Старозагорския затвор и се издирва, потвърдиха от Министерството на правосъдието и от затвора.

Кой е Петър Попов-Пъпеша?

Повече от 50 пътници в бързия влак Бургас -София са станали свидетели на залавянето на страшилището за таксиджиите в Южна България Петър Попов-Пъпеша. Серийният обирджия на жълти коли е пипнат от транспортната полиция при проверка на документите на 4 септември 2007 г.

[ad id=“238430″]

Пъпеша се опитал да заблуди униформените, като подал личната карта на една от жертвите си. Полицаите обаче забелязали, че има разминаване със снимката на картата, а и справката им показала, че мъжът е обявен за национално издирване от преди година. Попов е свален от влака при Нова Загора, а при обиска му ченгетата намерили преправен газов пистолет и нож.

53-годишният Попов е от харманлийското село Славяново и преди да бъде заловен години подлудяваше полицията с нападенията си.

Първите му прояви са през 2001 г. край хасковското село Тънково и чирпанското Зелениково. Тогава в съучастие с Диян Кирев и Христо Ташев нападнали таксиджии от Стара Загора и Любимец. Тримата бяха спипани от полицията и изправени на съд. Пъпеша отнесе 12 г. затвор при първоначален строг режим. 4 г. зад решетките получи Диян Кирев, а третият участник в престъпленията Христо Ташев отнесе тригодишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок.

Тримата трябваше да изплатят на таксиметровия шофьор от Стара Загора Павел Маринов 746 лв. по гражданския иск. Другият потърпевш шофьор на жълта кола – любимчанинът Христо Ангелов, се отказа да предяви претенции за нанесени вреди.

[ad id=“226585″]

От обявените за виновни единствен Попов имаше наглостта да обжалва наказанието си пред апелативния съд в Пловдив. Окръжният съд не измени мярката му за неотклонение от „подписка“ в „задържане под стража“ въпреки ефективното наказание, защото Петър беше редовен на заседанията. Но с чинното си появяване накрая успя да заблуди магистратите и през 2006-а, още докато се разглеждаше жалбата му, Петър започна с новите изпълнения. От 7 до 11 септември 2006 година въоръжен той напада таксиметрови шофьори още три пъти. Почеркът и при трите нападения е един и същ. Обирджията наема такситата, после ги заплашва с оръжие и ги отклонява от пътя, заключва ги на различни места, задига дребни суми, телефони и предмети от жертвите си и след това изоставя колите им на километри от нападението.

В опитите на полицията да залови страшилището за жълтите автомобили се включиха и таксиметровите шофьори. По пиаците в Хасково и Димитровград те разлепиха снимка на Пъпеша с надпис „Издирва се“. След година затишие крадецът се появява отново. След ареста Петър Попов е направил пълни самопризнания за грабежите пред криминалистите и дори е посочил мястото, където се намира последната задигната от него кола.

През годината, когато е изчезнал, той се е укривал от българските власти в Гърция, където е влязъл нелегално.


image0 (9K)