Кой е виновен за „парадокса Северозападна България“

Северозападна България е най-бедният регион в целия Европейски съюз, тук заплатите са най-ниски, безработицата – най-висока, демографските процеси са негативни, инвестиции липсват, младите бягат… 

[ad id=“225664″]

Тези констатации не са от вчера, всеки знае за тях, но кой е виновен? Отговорът на този въпрос от БНР потърсиха в „Посоките на делника“.

„Всички (държавата, местната власт, живеещите тук) са виновни за това състояние на Северозапада. Пасивни сме… Рибата мирише откъм главата, това е истината. Няма достатъчно желание ситуацията да се промени.

Младите хора си тръгват, защото тук нямат перспектива, а старите „си отиват“. Този край е хубав- имаме реката, имаме съседи, земята е плодородна, би трябвало да има перспектива за хората. Трябва да има повече смелост в този народ- като искаме нещо, да си го постигаме…

Народът не е виновен, че не е на работа и че няма кой да я създава в тази държава… От една страна и ние имаме вина, но аз упреквам ръководството на общината- колко години, колко кметове се смениха, общински съветници, а нищо не се направи за Видин. Хората са трудолюбиви, но нямат никакви условия… 1989 година Видин бе 80 000, а сега колко сме?..

Всички са виновни. Имаше предприятия, а ги унищожиха, за да се облагодетелстват някои. Ние сме потърпевшите… Управляващите са виновни, а ние имаме вина, че сме ги избрали…“, казаха видинчани в анкета на Георги Жиков.

[ad id=“263680″]

„Още в първите години след 1989 година южните райони на България се оказаха в по-добра позиция заради близостта на Турция и Гърция, което спомогна да се активизира търговският обмен и това даде живот на тези райони.

На второ място- инвестициите, които държавата правеше целенасочено основно в пътна инфраструктура, бяха предимно в Южна България. На трето място, но не по важност- цялата структура на икономиката в северозападния регион преди 1989 година беше такава, че непосредствено след промените тя рязко не издържаше на конкуренцията. Бих добавил и че София, като град, който продължава да се развива много интензивно, изсмука като ресурси и капацитет предимно северозападния и югозападния райони като човешки потенциал.

Много квалифицирани специалисти заминаха или в чужбина, или в София, където намериха по-добре платена работа. Трябва да се добави и незаинтересоваността на почти всички български правителства по отношение на проблемите на този регион. Подход на съживяване на региони, които са в упадък, вече е разработван в Европейския съюз. Много региони от Испания, Португалия, Италия след присъединяването към Европейския съюз са били в същото положение, но тогава са се взимали целенасочени мерки и тези региони постепенно са достигали прилично икономическо ниво.

Ако ще се съживява Северозападът, това трябва да стане на първо място с усилията на хората, които ежедневно се борят. На първо място мерките трябва да бъдат насочени в подкрепа на местния бизнес. Без целенасочена програма за развитие на Северозапада във всичките му аспекти- трудови ресурси, децата, учителите, бизнесът, преференциална данъчна система. Северозападът скоро няма да се задвижи в положителна насока и упадъкът ще продължава…“ смята видинчанинът Вили Лилков, учен, професор, политик, бивш народен представител.

Парадокс е, че Северозападна България, която географски е най-близо до западния свят, е най-изостанала. Това коментира бившият министър на икономиката Николай Василев и добави:

„Държавата може и трябва да направи пътища и то не само към вътрешността на страната, а и към съседните държави- повече ГКПП-та, мостове…

Проблемът на Северозападна България най-вече е, че е физически изключително отрязана от света. В цяла Източна Европа най-богатите и най-проспериращите райони са северозападните части на съответните държави.

Държавата трябва да се погрижи и малко повече за сигурността – битовата престъпност унищожава всички други надежди. Трябва повече работни места, инвестиции, да закараме някой голям инвеститор. А и хората трябва да работят повече – за това не винаги държавата трябва да свърши работа.

Проблем е, че за последните повече от 10 години всичко хубаво в България се случва в Южна България…“
dunavmost.com


image0 (9K)