Кой е виновен за нападенията с химически оръжия в Сирия?

Русия предложи на Съветът за сигурност на ООН да създаде структура, която да направи разследване за виновните за нападенията с химически оръжия в Сирия.

[ad id=“225664″]

Съединените щати  разкритикуваха този ход като опит да се отклони вниманието от френската инициатива за определяне на извършителите на подобни атаки, предадоха световните агенции.

Преди това в Париж вчера десетки страни по време на конференция се съгласиха да работят за запазване на доказателства и налагане на санкции на отговорните за химически нападения, след като през ноември Русия спря международно разследване на химическите атаки в Сирия.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън каза в Париж, че ден по-рано над 20 цивилни, предимно деца, станаха жертва на предполагаема атака с хлор.

На свикано по искане на Русия заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк руският постоянен представител в ООН Василий Небензя разпространи проекторезолюция за създаване на нов международен разследващ орган, който да замени предишното разследване на ООН, определено от Небензя като „пълен провал“.

[ad id=“263680″]

Според Небензя се предвижда новият разследващ орган да използва „изрядна и потвърдена информация, получена от прозрачни и надеждни източници . . . за да открие доказателства, които да позволят на Съвета за сигурност да определи извършителите на използването на химически оръжия“.

Предишно съвместно разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийското правителство е използвало нервнопаралитичното вещество зарин при нападение на 4 април 2017 г. и няколко пъти е използвало хлор като оръжие. То пък обвини групировката „Ислямска държава“ за използване на горчичен газ.

Разследването обаче приключи през ноември, след като Русия блокира за трети път за един месец опитите в Съвета за сигурност за подновяването му.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви пред Съвета за сигурност, че „когато Русия не харесва фактите, тя се опитва да отклони вниманието от разговора. Това е така, защото фактите отново и отново се връщат към истината, която Русия иска да скрие – че режимът на (сирийския президент Башар) Асад продължава да използва химически оръжия срещу собствения си народ“.

„САЩ и международната общност няма да бъдат заблудени. Ние твърдо държим на позицията си да се потърси отговорност на тези, които използват химически оръжия“, каза Хейли.
dir.bg


image0 (9K)