Кой е Армин Лашет, новият лидер на партията на Ангела Меркел

Армин Лашет след като е избран за лидер на ХДС

Когато организаторите на ежегодния карнавал в родния му град Аахен дават на Армин Лашет титлата почетен рицар на маскарада през 2020 г., политикът не крие удовлетворението си. „Най-накрая да получа работа от първия път, без да трябва да загубя два пъти преди това“, казва той, цитиран от Файненшъл Таймс.

В събота министър-председателят на най-голямата германска провинция Северен Рейн-Вестфалия отново беше избран от първия опит – макар и след балотаж – за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия, дълги години ръководен от настоящия канцлер Ангела Меркел.

Това не значи задължително, че Лашет ще бъде следващият канцлер на Германия след Меркел, която ще се оттегли след изборите през септември тази година. Като лидер на ХДС обаче той е сред вероятните кандидати на партията за този пост. Ако той бъде номиниран и ако партията му спечели изборите Лашет ще се окаже един от най-влиятелните политици в Европа.

I Успех от втория опит

Армин Лашет е роден през 1961 г. в германския град Аахен в католическо семейство с корени в белгийския регион Валония. Учил е право в университетите в Мюнхен и Бон, а след това и журналистика. Работил е и в двете сфери преди да влезе в политиката.

Както самият Лашет отбелязва, политическата му кариера до този момент не е преминала гладко и се е налагало да прави повече от един опит да бъде избран за отговорни позиции.

Когато е на 33 години, той е избран за депутат в германския парламент. Четири години по-късно обаче той не успява да спечели мястото отново. След това прекарва шест години като депутат в Европейския парламент, а по-късно е министър в регионалното правителство в Северен Рейн-Вестфалия. През 2010 г. се кандидатира за лидер на регионалната структура на ХДС в провинцията и губи от Норберт Рьотген, който му беше опонент и в надпреварата за лидер на ХДС в събота.

На изборите за регионален парламент в Северен Рейн-Вестфалия същата година обаче партията, водена от Рьотген, е победена от социалдемократите и той отстъпва от лидерската позиция във формацията. През 2012 г. мястото е заето от Армин Лашет, който едновременно с това става и заместник-председател на ХДС. Пет години по-късно партията печели регионалните избори в Северен Рейн-Вестфалия и Лашет става министър-председател на провинцията.

I В сянката на Меркел

Когато Лашет се кандидатира за лидер на ХДС на мястото на Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше избрана през 2018 г., но се оттегли месеци по-късно, той беше посочен като фаворит за позицията. Като негово предимство се сочеше управленският му опит в Северен Рейн-Вестфалия.

Лашет получи подкрепата на влиятелни политици от ръководството на партията. Той привлече на своя страна популярния в редиците на християндемократите и сред избирателите Йенс Шпан, който е здравен министър в правителството на Меркел. Двамата публикуваха програма в 10 точки дни преди вота за лидер на ХДС, в която защитават центристка икономическа политика, посочват като приоритети модернизацията и образованието и се обявяват за „нулева толерантност спрямо престъпността и екстремизма“, пише Дойче веле.

Самата Ангела Меркел, която се оттегли от лидерската позиция през 2018 г., отказа да подкрепи който и да е кандидат за лидер на ХДС открито. По време на посещение в Северен Рейн-Вестфалия през лятото обаче тя каза, че Армин Лашет „има инструментите“ да бъде канцлер и това беше възприето като сигнал, че Меркел подкрепя именно него.

За политическите наблюдатели и членовете на партията това не е изненада, защото през цялата си кариера Лашет е споделял политическите възгледи на Меркел и е защитавал решенията ѝ. По време на бежанската криза през 2015 г. Лашет твърдо застана зад политиката на канцлерката на отворените врати и така си печели прозвището „бодигардът на Меркел“ сред съпартийците си. Самият Лашет се позиционира като продължител на политическия курс на Меркел в икономическата и социалната политика. За настояващите за промяна в курса на ХДС обаче близостта на възгледите на Лашет с тези на Меркел е проблем.

Проблем за подкрепата за Лашет се оказа и позицията му в тежки моменти от пандемията от COVID-19, когато той настояваше за разхлабване на противоепидемичните мерки. Лашет беше обект на критики през лятото, когато най-голямата кланица в управляваната от него провинция стана огнище на заразата. Лашет допусна тогава, че заразата е внесена от български и румънски работници. Българските и румънските власти определиха това изказване като неприемливо.

I Европа на първо място

Ако има въпрос, по който Лашет да не е бил съгласен винаги с Меркел, това е външната политика. Новият лидер на ХДС е критикувал канцлерката и кабинета ѝ, които смята за недостатъчно амбициозни в политиката си в Европейския съюз. „Днес френският президент [Еманюел Макрон] прави предложения, но на нас ни отнема твърде много време да реагираме“, каза той на конференцията по сигурността в Мюнхен миналата година.

Въпреки изострянето на отношенията между Берлин и Вашингтон по време на мандата на Доналд Тръмп като президент, Лашет е определял в публични изказвания САЩ като „най-значимия партньор извън Европейския съюз“ на Германия, пише Политико.

Лашет е критикуван от някои заради позициите си спрямо Русия, които са смятани за твърде компромисни. В изказване от 2019 г. той твърди, че след като диалогът между Изтока и Запада е бил възможен дори по времето на СССР, „трябва да можем да го проведем и днес. Имаме нужда от Русия по много въпроси“. Лашет е критикуван и заради отношението си спрямо Китай, което също е смятано от критиците му за недостатъчно твърдо.

Позициите на Лашет по глобалните проблеми може да се окажат проблем за него и у дома. Макар че изборите за парламент в Германия са през септември, вече се обсъжда потенциална управленска коалиция. Според източници на Ройтерс, възможността на ХДС да се коалира със Зелените може да бъде подкопана от предпазливата позиция на Лашет спрямо затварянето на въглищните централи.

Преди да се стигне до съставянето на управляваща коалиция обаче Лашет трябва да обедини партията си преди изборите. Крехкото мнозинство, с което спечели вота за партиен лидер, и то на балотаж, след като на първия тур имаше по-малко гласове от опонента си Фридрих Мерц, го поставя в нестабилна позиция.

Елица СИМЕОНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)