Който може, нека се изолира като краля на Тайланд

Самоизолацията, която е в сила за почти 50% от световното население, не подминава и кралете. Несъмнено за тях е доста по-лесно да преживят карантината в дворец.

Но тайландският крал се е „затворил“ в алпийския курорт Гармиш-Партенкирхен, пише Днес бг.

Крал Маха Важиралонгкорн или Рама X е резервирал целия Гранд Хотел Зооненбихл, като хотелът е получил „специално разрешение“ от общинския съвет да приюти краля с антуража му.

67-годишният крал е изолиран с „харем“ от 20 конкубинки и доста сериозен брой прислуга, пише германският таблоид Bild. Не е ясно дали четирите съпруги на краля също са с него в Гармиш-Партенкирхен. Навсякъде в района къщите за гости и хотелите са затворени заради кризата с коронавируса, но говорител на общинския съвет заяви, че е направено изключение за Гранд Хотел Зооненбихл, защото „гостите са хомогенна група от хора, които не излизат“.

Все пак се е наложило 119 души от свитата на краля да се върнат в Тайланд по подозрение, че са болни от коронавирус. Новината за самоизолацията на краля разгневи хората в Тайланд, които рискуваха законите на страната и критикуваха открито краля си онлайн.

Според тайландското законодателство всеки, който критикува монархията или краля, рискува 15 г. в затвор. Въпреки това, хаштаг „Защо въобще ни трябва крал“ е споделен 1,2 млн. пъти за 24 часа в Twitter, след като новината за пътуването на краля до Германия се разпространи в Тайланд. Местното здравно министерство съобщи в събота, че има 109 нови случая в страната, а общият им брой е 1245.


image0 (9K)