Кои храни да не слагаме в хладилника?

Не всички продукти трябва да стоят на ниска температура. Има храни, които не е препоръчително да се държат в хладилника, защото това води до промени в техния вкус или ги кара да се развалят по-бързо, а и могат да застрашат здравето ни.

Домати

Домати ще загубят аромата си в хладилника. Променя се и структурата на доматите. Студената температура разрушава мембраните вътрешните стени на плодовете, превръщайки ги в каша. Затова дръжте доматите в купа или кошница на кухненския плот.

Картофи

Ниската температура в хладилника ще превърне по-бързо скорбялата в картофите в захар. Така ще се сдобиете със сладки, песъчливи картофи. Вместо това, поставете картофите в хартиен плик /защото през тях картофите могат да „дишат“ и няма да загният/на хладно, но не студено, място.

Лук

Влагата в хладилника превръща лука в мека маса. Препоръчително е да се съхранява на хладно и сухо място. Освен това го дръжте далече от картофите, защото когато са смесени се развалят по-бързо.

Диня

Динята се разваля по-бързо в хладилника. Когато е поставена там губи повече от половината си антиоксиданти.

Хляб

Поставянето на хляба в хладилника може наистина да го запази пресен за по-дълго, но хладните температури, в сравнение със стайните, засилват кристализирането на нишестето, което увеличава и процеса, който прави хляба твърд и остарял.

Босилек

Босилека ще увехне по-бързо, ако остане в хладилника. Освен това той ще погълне всички миризми на храната около него. Най-добрият начин за съхранение е в чаша прясна вода, както се съхраняват и откъснатите цветя. Ако искате да го съхраните за по-дълъг период от време е хубаво да го бланширате (потопите в гореща вода) и след това да го замразите.


image0 (9K)