Кои спечелиха най-много от кризата с коронавируса

Ограниченията в кризата с коронавируса постепенно отпадат и много хора с изненада установяват, че докато някои са загубили работата си, други са забогатели още повече. Къде е моралът в цялата тази история, пита „Дойче веле“.

Не е тайна, че някои хора направиха големи пари покрай кризата с коронавируса. Категорично обаче сред тях не са нито шивачката на маски, нито аптекарят. Най-много спечелиха от кризата хората, които и преди това си бяха достатъчно богати.

Богатите стават все по-богати

Миналата седмица вашингтонският Институт за политически изследвания публикува последния си доклад за милиардерите по света. Присъствието в него на хора, за които ще стане въпрос по-долу, е доказателство за това, че богатите стават все по-богати, а бедните – все по-бедни, именно по време на кризи като сегашната. Там се посочват хора, чието състояние е било внушително и преди кризата, но сега са станали толкова богати, че трудно вече успяват да преброят парите си.

В този списък фигурират например Джеф Безос, шеф на най-голямата в света платформа за онлайн продажби „Амазон“; милиардерът Джон Албърт Собрато, чийто бизнес е в сферата на недвижимите имоти; основателят на приложението за видеоконферентни разговори Zoom Ерик Юан; Джошуа Харис от Apollo Global Management, която се занимава с алтернативни инвестиции; медийният магнат Роко Комисо…

Мнозина наблюдатели се опитват да правят диференциация между „добрите“ и „лошите“ печеливши от кризата с коронавируса. Например най-богатият човек на Сингапур – Ли Ситинг, съосновател на фирма за медицинско оборудване, която произвежда и респиратори, е увеличил състоянието си с един милиард долара само за месец.

Но какво да кажем за „Амазон“, който печели от това, че безброй магазини са затворени заради ограничителните мерки? Или пък за „Майкрософт“ и „Зуум“, които продават видеоконференции, възползвайки се от наложителната работа от вкъщи? Както и за тези, които търгуват с все по-скъпите недвижими имоти в Силициевата долина? Те не работят за доброто на обществото, а само за собствената си печалба.

Не търсете справедливост

От средата на март насам към 50 милиона американци са загубили работата си. Но състоянието на милиардерите в страната за същото време е нараснало с 10 процента, или с 282 милиарда долара!

И ако нуждаещите се американци разчитат на еднократната помощ от 1200 долара, 43 хил. милионери зад океана (сред които е и президентът Доналд Тръмп и неговото семейство) получават данъчни облекчения за 70 млрд. долара. Казано иначе: вместо по 1200 долара, колкото получава обикновеният човек, всеки един от тези богаташи може да разчита средно на 1.7 милиона долара.


image0 (9K)