Кои са „участъците на смъртта“ по пътя към морето

Катаджии и камери ще ни дебнат по пътя към морето. Кои са „участъците на смъртта“ и как да избегнем рисковете през месеците с най-натоварен трафик? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” по Нова ТВ.

До юни по пътищата у нас са станали 2271 тежки катастрофи с 2822 ранени и 163 загинали. А само за първите дни на месеца – жертвите са 25, а ранените – 534.

„През летните месеци стават най-много катастрофи и има най-много пострадали и жертви, защото всички пътуват. Много е важно  да проверим техническото състояние на автомобила преди дългия път. Това включва и гумите – добре е да се провери тяхното налягане, тъй като през летните месеци асфалтът е много горещ и налягането в гумите се променя доста от момента, в който сме ги сложили през март или въобще не сме ги сменяли”, каза Илия Тодоров от Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Екипът ни тръгна по пътя към Гърция. Участъкът преди границата е един от най-черните в страната.

„От години Кресненското дефиле е място, където стават най-много катастрофи и то все тежки. Причината за това е, че се натрупват колони от камиони и на доста водачи не им издържат нервите и предприемат изпреварения „на сляпо”, има и доста завои и стават доста тежки челни катастрофи с висока скорост и всяко лято поне десетина души загиват на този път”, поясни Тодоров.

Още при първите километри по „Струма” покрай нас профучават десетки тирове.

„Трябва да се съобразяваме с това, че тежките машини изпреварват по-бавно и спират по-трудно. Така че отново опираме до дистанцията, която трябва да спазваме и до търпението – да изчакваме достатъчно от далеч да се извърши изпреварването между два тира или автобуси и чак тогава да се приближим”, каза още експертът.

При дълго пътуване е важно и багажът да е добре обезопасен в колата. Всеки предмет в купето може да доведе до тежък инцидент.

„Когато имаме особено тежки предмети – сакове, куфари,  при едно рязко спиране или при катастрофа тези предмети се превръщат буквално в гюлета, които могат да контузят или дори убият пътниците в автомобила”, каза Тодоров.

Темата коментираха и Мария Ботева от Национална пътна полиция и инж. Иван Досев от Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Повече от 200 камери ще дебнат за висока скорост.  Ще следим за неправилни маневри, колани, защитни каски, специализирани столчета за деца. Не е тайна за никого, че водачите често отнемат предимството на пешеходците”, каза Ботева.

„В момента ремонтни дейности се извършват при 13-и, 15-и, 17-и, 18-и и 20 км-и на АМ „Тракия”.  Тези пет ремонта трябва да приключат тази седмица. На „Хемус” обаче ремонти ще има до края на лятото”, каза Досев.


image0 (9K)