Кои са най-често срещаните проблеми в любовните отношения – как да ги решим?

Не знаем как да изразим това, което искаме, търсим извинения, не контролираме тона на гласа, често се произнасяме грешно.

Ето най-често срещани проблеми в комуникацията и как да ги разрешим, обобщени от Вестник Струма:

Липса на комуникация

Хората избягват неприятната комуникация, мислейки, че проблемите ще преминат, но това сериозно уврежда отношенията. За да се справите с това, трябва да започнете да говорите.

Запитайте се: Какво всеки от нас счита за положително в комуникацията си? Как можем да го подобрим? За какво аз трябва да допринеса в общуването? Само като задавате тези въпроси и постоянно работите върху тях, ще разрешите много проблеми. Говорете за проблемите, преди да ескалират и да превърнете нормалния разговор в кавга.

Притеснявате се, че нещата ще се влошат, ако задълбаете по-надълбоко

Често се притесняваме, че ситуацията ще се влоши, ако търсим решение на проблемите, но всъщност е точно обратното – проблемите растат, когато се игнорират. Конфликтът е неизбежен и единственият начин за успешно решаване на проблема и намаляване на напрежението е чрез комуникация.

Очаквате вашият партньор да прочете мислите ви

Логично не можете да очаквате от партньора си да прочете мислите ви, така че е важно той да знае какво ви е в главата и какво искате. Отделете малко време, за да разберете какво искате от себе си и от другия човек. Задайте си въпроса защо това, което искате, е важно и от какво точно се нуждаете, след което поговорете с партньора си.

„Винаги съм прав“

Разбира се, това не е правилният подход към всеки проблем, с който се сблъсквате. Трябва да приемете, че партньорът ви може да има различен опит или мислене от вас и че това е абсолютно нормално. Може би говорите различни езици на любовта и просто трябва да научите достатъчно от езика на другия човек, за да можете да общувате здравословно.

Отбранително отношение и липса на изслушване

Целта на здравата комуникация е разбиране, а не съгласие. Много двойки смятат, че трябва да постигнат споразумение, което може да доведе до много проблеми. Може да не сте съгласни по много теми, но се опитайте да разберете другата страна. Не се опитвайте непрекъснато да печелите аргумента. Когато двойките се карат, те често не се карат по здравословен начин, като използват грозни думи, обвиняват другия човек или го смущават. Подобни кавги могат да навредят както на вас, така и на връзката, но ако видите кавгата като възможност за взаимно разбиране и съпричастност, ще подобрите и отношенията си.

Затваряне и отказване да се разговаря

За да избегнете такова затваряне в бъдеще, организирайте 20-минутна почивка, след което кажете на партньора си, че искате да продължите разговора. Просто трябва да поставите в по-добра позиция в главата си, за да продължите да общувате.


image0 (9K)