Кои са най-големите грешки на свекървата?

Свекървата е чудовище, а снахата – жертва на нейния терор.

[ad id=“225664″]

Това е стереотип, който несъзнателно възприемаме. Ако искате да не влизате в образа на чудовището, ще трябва да положите усилия да разбиете стереотипа. пише Mila.bg.

Жажда за власт

Всяка майка е убедена, че нейният син е най-добрият. Затова се опитва да го предпази от кандидатките за сърцето и леглото му – дори и да не искат мнението й. Психолозите обаче са категорични, че това не е грижа за щастието на сина, а опит за контрол над него. Колкото по-послушен е бил синът, колкото по-малко се е съпротивлявал при избор на училище, университет, дрехи и т.н., толкова по-трудно му е сам да си избере жена. А мама няма нищо против да му помогне – и без това знае по-добре от него.

Как да се справите? За начало осъзнайте, че синът ви вече е голям човек, и уважавайте изборите, които прави. Отпуснете се и не се чувствайте длъжни да упражнявате опека над него и половинката му – те ще се справят и без вас. Вместо това се отдайте на по-приятни дела.

[ad id=“236993″]

Ревност

Много майки са убедени, че синовете им отделят по-малко време, отколкото заслужават. Те са положили толкова усилия да ги отгледат, а те ги забравят заради жените си. Майките, които са ги родили, трябва да са на първо място.

Как да се справите? Ако синът ви е отдаден баща и съпруг, значи именно вие сте успели да го възпитате като такъв и трябва да се гордеете с това. Щом прекарва повече време със собственото си семейство, възпитали сте го качествено – тази проста логика ще ви помогне да се справите с ревността. И още нещо – щом няма време за вас, значи жена му се грижи достатъчно добре за него.

[ad id=“236999″]

Усещане за ненужност

Често негативната аура около свекървите се дължи именно на неумението им да се справят с усещането си за ненужност – никой не се нуждае от грижите и съветите им. Децата са слаби и болни, защото родителите им не ги гледат добре, а снахата не готви достатъчно питателна храна… Оттук до точката на конфликт разстоянието е минимално.

Как да се справите? Може да сте полезни на снаха си по друг начин – като й помогнете да разбере по-добре мъжа си. Разкажете й за него – какви страхове е имал като малък, в какво са силните му страни. Ако вместо вертикална йерархия „стари-млади” установите хоризонтални отношения между равни жени, които си помагат, много от конфликтите ще изчезнат от само себе си. Общувайте с нея без поучения, без задължения и борби за власт – със сигурност и синът ви ще е по-спокоен и доволен.
Източник:dunavmost.com


image0 (9K)