Кои са най-активните евродепутати

Пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел

Евродепутати от Германия, Румъния и Испания са били най-активни в настоящия състав на Европейския парламент (ЕП) през първата година от работата му. Това показва проучване на платформата Eulytix за активността на евродепутатите от юни 2019 г. до юли 2020 г., за което първо съобщи Euractiv.

Докладът сочи, че най-активни в предлагането на законодателни изменения са били германецът Сергей Лагодински от групата на Зелените, румънецът Драгош Пъслару от групата „Обнови Европа“ и испанката Исабела Муньос от групата на социалистите.

Сред първите 50 по активност евродепутати има един представител на България – Радан Кънев от „Демократична България“/ЕНП, който е поставен на 16-о място. Според данните в доклада той предложил сам или заедно с други евродепутати 363 законодателни промени. За периода на изследването 17-те евродепутати от България са участвали в предлагането на общо 2694 законодателни промени.

Изследването включва показатели като свързаност, който измерва сътрудничеството между евродепутатите при законодателните инициативи, и идеологическа хетерогенност, който показва доколко евродепутатите си сътрудничат с представители на други политически групи в ЕП.

По показателя свързаност на първо място е едвродепутатът от Словакия Мартин Хойсик, втори е Оливие Шастел от Белгия, а трета е Лина Муньос от Испания. Сред първите 50 евродепутати по този показател място намират трима представители на България – Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР), Радан Кънев („Демократична България“/ЕНП) и Петър Витанов (БСП/С&Д).

В класацията за идеологическа хетерогенност на първите места са гръцкият депутат Костас Пападакис от крайната десница, французинът Еманюел Морел от крайната левица и италианката Изабела Адинолфи от крайната десница. В първите 50 по този показател са и българките евродепутати Ангел Джамбазки (ВМРО/ЕКР) и Илхан Кючук (ДПС/“Обнови Европа“).

Eulytix се представя като безпартийна платформа за работа с големи бази данни, чиято цел е да предостави подробни и основани на данни изводи за политиката и законодателството на ЕС. Изследването обхваща период от 12 месеца и стъпва върху 46 924 законодателни изменения, 503 официални документа на ЕП и 210 законодателни досиета.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)