Кои пенсии и с колко се повишават от днес?

От 1 юли пенсиите за стаж и възраст се осъвременяват с 2.4 процента – с изключение на минималната пенсия, която се вдига с 11.5 процента и става 180 лева.

По данни на НОИ около 668 хиляди пенсионери ще получават минималната пенсия от началото на юли. От 1-ви октомври техният брой ще се увеличи до 800 хиляди души. Тогава минималната пенсия ще се увеличи на 200 лева.

От днес социалната пенсия за старост става 121 лева.

[ad id=“225664″]

Освен пенсиите за стаж и възраст – от 1 юли се увеличават и другите видове пенсии, свързани с трудова дейност – пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука и наследствените пенсии. Минималните им размери се повишават изпреварващо, по аналогия на по-високото вдигане на минималната пенсия. Така минималната пенсия за инвалидност поради общо заболяване – при намалена работоспособност над 90 процента, става 207 лева. При намалена работоспособност – от 71 до 90 процента, размерът й става 189 лева, а за инвалидност между 50 и 70 процента тя ще бъде 153 лева.

При трудова злополука или професионална болест минималните размери също са обвързани с процента загубена работоспособност. За най-високия процент минималната пенсия става 225 лева, а за най-ниския процент – 180 лева. Колкото до наследствените пенсии, те се определят като процент от личната пенсия на починалия човек и този процент зависи от броя на наследниците. Минималният размер за всеки от наследниците, считано от днес, е 135 лева.

[ad id=“225664″]

Новият размер на социалната пенсия за старост, който от днес е 121 лева, ще увеличи размерите на пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната инвалидна пенсия и персоналната пенсия.

dariknews.bg


image0 (9K)