Кои българи ще получават разрешителни за работа във Великобритания след Brexit

Кои българи ще се нуждаят от разрешителни за работа във Великобритания, когато страната напусне Европейския съюз. Това решава правителството в Лондон.

Възможно е мигрантите с ниска квалификация от страните от Европейския съюз, сред които и българите, да се наложи да кандидатстват за разрешителни за работа. Подобна идея обсъждат британските министри, съобщава изданието „Дейли телеграф“, цитирано от БТА.

„Броят на мигрантите и прекараното от тях време в Обединеното кралство ще могат да бъдат контролирани, ако се въведат разрешителни за работа“. Това е заявил пред „Дейли телеграф“ сър Дейвид Меткаф, шеф на Консултативната комисия по въпросите на миграцията. Той смята, че може да бъде върната предишната система за разрешителни за сезонна работа. „Търговия на дребно, строителство и хранителна промишленост са секторите, в които мигрантите от Европейския съюз могат да бъдат намалени чрез изискването за разрешителни“, пояснява Меткаф.

Промяната може да засегне много българи и румънци. Броят им на Острова е достигнал рекордни нива – общо 61 000 души от март 2015 до март тази година. Това обявиха от статистическата служба на Великобритания

Британският премиер Тереза Мей се зарече, че ограничаването на нетната миграция ще бъде „абсолютен приоритет“ при преговорите за BREXIT.


image0 (9K)