Кога ще ги стигнем румънците?

За първи път в историята, Румъния е по-богата от съседите си.

Това е отчетено в доклад за световното богатство на швейцарската банка Credit Suisse.

През 2018 г. общoтo богатство нa Румъния възлиза на 317 млpд. дoлapa, което означава, че благосъстоянието на възрастен в Румъния се оценява на малко над 42 хиляди долара. За сравнение – в Унгария  цифрата е с хиляда долара по-малко. Богатството на един българин на база брутен вътрешен продукт се равнява на 30 хиляди долара, а при сърбите числото е 19 хиляди.

Според журналиста Владимир Береану – румънците в момента са много щастливи, че са минали унгарците по богатство.

„Румънците тръгнаха от по-ниска база от нашата. Този растеж се дължи на чуждестранни инвестиции, защото успяха да се преборят с корупцията. Накараха държавните служители да не взимат пари под масата. В момента има страхотна борба на социалдемократите срещу правосъдната система, за да се разреши корупцията“, коментира още журналистът в „България сутрин, предава Bulgaria ON AIR.

Икономистът Юлиан Войнов твърди, че Румъния се развива с много бързи темпове и е нормално това да се отрази върху богатството на хората.

„Целият този растеж се дължи на фискални държавни стимули – намаляване на ДДС, намаляване на данъка върху доходите на физически лица, намалено бе и социалното облагане, в същото време бяха увеличени държавните заплати. Румънското правителство подкрепи закупуването на първо жилище с допълнително кредитиране. Има сериозни причини да мислим, че стабилността в Румъния е устойчива“, допълни икономистът.


image0 (9K)