Кога преминаваме към зимното часово време

Връщането към астрономическото часово време ще се извърши в 4.00 часа на 30 октомври 2016 година. Това съобщиха от Главната дирекция „Национален център по метрология“. Тогава стрелките на часовниците трябва да бъдат върнати с един час назад.

„Лятното часово време“ у нас е въведено през 1979 година. То е регламентирано в България със закон. Той гласи, че в последната неделя на март стрелките се местят с час напред, а в последната неделя на октомври – с час назад.

Всъщност „лятното часово време“ се въвежда всяка година във всички страни в Европейския съюз. В световен мащаб обаче го правят само 76 от 245 държави. Идеята за това възниква преди век в Англия. Целта е да се нагажда работното време на чиновниците и трудещите се и да се пестят средства от осветление.

Днес е изчислено, че така се пести между 0,5 и 3% от общото потребление на ток. За България става въпрос за между 60 стотинки и 1 лев годишно на човек. Смяната на времето обаче има и негативен ефект. Заради това  от няколко години в Европейската комисия тече оживен дебат трябва ли да местим стрелките или не?

За това има сериозни основания – статистиката сочи, че в дните след превъртането на стрелките повикванията към Бърза помощ нарастват с 12%, самоубийствата – с 66 на сто, а инфарктите – със 75%. Причината за това се отдава на стресът, на който се подлагат хората, когато трябва да бъде сменено часовото време.


image0 (9K)