Кога настъпва лятното часово време и трябва ли да местим стрелките?

Оф, тази досадна смяна на зимното с лятно часово време! Институтът по метрология информира, че първият път, при който ще въртим часовника през тази година е в нощта на 24 срещу 25 март, в 3.00 ч. Часовниците се местят час напред.

[ad id=“225664″]

На 28 октомври пък ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час назад.

Европейският парламент призовава за задълбочена оценка на смяната между зимно и лятно часово време и ревизия на режима, ако е необходимо, предаде пресслужбата на институцията.

Граждански инициативи и петиции показаха, че хората са притеснени за последиците върху здравето от смяната на времето, която се случва два пъти годишно – през уикенда на последната седмица на март и октомври.

[ad id=“263680″]

Евродепутатите отбелязват, че множество проучвания не са успели да достигнат до заключителен резултат, но от друга страна, има индикации за негативни последици за човешкото здраве. Членовете на Европарламента призовават Европейската комисия да направи задълбочена оценка на Директивата на ЕП и Съвета относно разпоредби за лятното часово време и ако е нужно, да изготви предложение за ревизия.

Резолюцията беше приета с 384 гласа „за“, срещу 153 „против“ и 12 „въздържал се“. След дебатите еврокомисарят по транспорта Виолета Булц подчерта, че европейските правила изискват да има координация по отношение на смяната на времето. „Ако има некоординирана смяна на времето, ще се създадат много сериозни проблеми за доброто функциониране на единния пазар и най-вече за отрасъла на транспорта. Ако решим да спрем със смяната на времето, това трябва да се направи в целия ЕС едновременно и по един и същи начин“, уточни тя.

[ad id=“236999″]

Въпросната директива, която влезе в сила през 2011 г., предвижда хармонизирана дата и час за началото и края на лятното часово време в целия ЕС. Целта е да се подпомогне ефективното функциониране на вътрешния пазар.

Миналата година Литва заяви, че ще поиска от Европейския съюз да отмени закона за смяна на часовото време, защото за повечето хора е неприятно два пъти в годината да трябва да местят стрелките на часовниците си. По-рано тази година и Финландия призова ЕС да се откаже от лятното часово време.


image0 (9K)