Кога мъжете вървят по-бавно?

Мъжете вървят по-бавно, в синхрон със своята половинка, когато имат по между си романтична връзка, установи едно нови интересно проучване.

Изследователи от Сиатъл обясняват, че всеки човек има определена и характерна за него походка, която обикновено зависи от теглото и дължината на долните му крайници. Движението му е такова, че да се изразходва минимално количество енергия, наречена още оптимална скорост на ходене. Много често и походката на мъжете е с по-висока скорост от тази на нежния пол.

[ad id=“225664″]

Учените казват обаче, че когато мъжът и жената вървят заедно, скоростта се уеднаквява и то от страна на мъжката половинка.

С цел да докажат своето изследване, екипът проучва 22 участника – 11 мъже и 11 жени, които са в романтични взаимоотношения. Те е трябвало да се разхождат при три различни обстоятелства – сами, хванати или не за ръце и с приятели от различен пол.

През време на разходките при всяко от условията изследователите записвали скоростта им на вървене на всеки 100 метра.

Резултатите посочили, че когато мъжете вървят заедно със своята романтична половинка, скоростта има на ходене се забавя с близо 7 %. И всичко това, за да съответства тя на скоростта на жената.

[ad id=“263680″]

Също интересен резултат се е получил при движението на жената с нейни приятелки. Оказало се, че скоростта тогава дори била още по-ниска, като специалистите определят това като знак, че те се чувстват много близки.

При мъжете се случило точно обратното. Вървейки със свои приятели мъже, скоростта им на вървене била ускорена, за разлика от моментите, когато вървели сами.

И накрая учените напомнят, че ходенето профилактира появата на сърдечно–съдови заболявания, както е и при тичането. Ежедневното вървене регулира телесното тегло, предпазва от болести сърцето и белите дробове. Също така при него се оптимизира костната плътност, без да се натоварват ставите. Има и твърдения, че ходенето е от полза при стрес и депресивни състояния.

Източник: ezine.bg


image0 (9K)