Книга, филм, молитвеник и сайт за годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий

Книга, филм, молитвеник и сайт представят по време на честванията на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.

[ad id=“225664″]

 

Книгата със заглавие „Митрополит Панкратий“ се издава с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е и неин съставител. Тя започва с обръщение на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Нефоит, както и спомените на Старозагорския митрополит Киприан, Сливенския митрополит Йоаникий, племенницата на дядо Панкратий Диана, Добромира Костадинова и Кремена Колева. Протойерей Йордан Василев, ставрофорен свещеноиконом Тодор Милчев, Стоян Могилков, проф. Д-р Иван Божков, проф. Иван Станков, проф. Д-р Цанко Яблански, Konstantinos Nichoritis, Матей Бонев, д-р Нино Луканов, Румяна Лечева и Гинка Михайлова също разказват в страниците за блаженопочиналия владика. Димитър Иванов припомня освещаването на Десето основно училище „Св. св. Кирил и Методий“, Стара Загора, а ставрофорен свещеноиконом Иван Колев разказва за един ден с дядо Панкратий. В „С Богом, дядо Панкратий!“, от 14 юли 1998 година, са събрани съболезнователните думи на народни представители, общински съветници, журналисти, свещенослужители и граждани. Книгата завършва със снимков архив и кратък исторически летопис на протойерей Йордан Василев. Богословската редакция е на д-р Стефан Тончев, редактори – Георги Еремиев, Кина Златева, Гина Михайлова. Корицата е на Катя Чолакова, дизайн и предпечат – Зорница Иванова, технически редактор – Полина Попова – Антонова.

[ad id=“236993″]

„Архиереят“ е заглавието на 28-минутния филм, дело на Тони Куцаров (работил като кореспондент на БНТ в Стара Загора, в периода, в който дядо Панкратий е оглавявал Старозагорска епархия) и колектив. Той ще бъде представен по време на научната конференция под надслов: „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“.

По повод 50-годишнината от интронизацията е издаден и молитвеник, който съдържа в себе си утринни и вечерни молитви, молитви преди и след причастяване, преди и след обяд и вечеря, молитви за възпитаване на децата в християнско благочестие, за помощ в житейските дела и за всяка семейна и битова нужда.

[ad id=“225664″]

По време на честванията ще бъдат връчени ордени на името на „Св. Прпмчк Игнатий Старозагорски“ и „Св. Апостол Карп“, а също ще бъде представен и сайтът на Старозагорската митрополия.


image0 (9K)