Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: На следващия кмет ще му е по-лесно

Всяка пролет при разговора ни с кмета на Стара Загора Живко Тодоров да задавам въпроса какво ни предстои в топлите месеци и винаги получавам един и същ, според мен максимално смислен отговор – много работа… Затова, днес питам направо върху какво ще се работи тази година? И оставям казаното от кмета без редакция, защото е добре да бъде прочетено точно така.

Живко Тодоров: Вече сме задействали много проекти. Работи се активно върху реконструкцията на Аязмото.

Площадът пред сградата на Общината ще бъде завършен в срок – в края на есента. Закъснение няма, просто през зимата няма как да се работи качествено, но вече е направена подготовката за активен старт още в първите топли дни. Ще имаме нова пешеходна зона, каквато Стара Загора заслужава.

И нека отговоря на един доста често задаван въпрос: защо се прави площада, а парите не се дадат на болницата. Отговорът е – защото е невъзможно. Първо, болницата е държавна и Общината няма как да я финансира и второ, средствата за ремонт са по Европейската ОП „Региони в растеж“, т.е. те не могат да се използват за нищо друго, освен за реализация на проекта, защитен пред ОП.

Що се отнася до централната алея в Аязмото, по проект асфалтът ще бъде разделен на две платна – велоалея и платно за обслужващите парка автомобили – тези за поддръжка на чистотата, за подрязване на храсти и дървета… Леки автомобили там няма да бъдат допускани. Изграждат се край платната два тротоара, за да осигурим достъпна градска среда. В Аязмото ще могат да се разхождат и то не под риск по платната, родители с детски колички, хора с двигателни увреждания с инвалидни колички, възрастни, за които придвижването по горски пътеки е тежко. По закон осигуряването на достъпна градска среда става с изграждането на тротоари и алеи с определен тип материали. Спазили сме закона и затова няма да ползваме там извадените и описани до една плочи, които бяха напълно обрасли с трева и не се виждаха. Тях ще ги поставим във вътрешни алеи, които в момента се оформят. По тях няма как да премине инвалидна количка. Старозагорци ще видят, че резултатът от този проект ще бъде добър.

Започваме работата и по един наистина сериозен проект – „разкопаваме“ моста, който свързва кв. „Кольо Ганчев“ с центъра. От сега знам, че ще има недоволство от промененото и утежнено движение. Така ще е 6-7 месеца. След тях обаче, ще имаме мост с четири платна, прекрасна комуникация, тротоари отстрани, велоалея, за да могат хората и с велосипед да се придвижват. Ще дадем име на моста, символ можем да поставим – ще разговаряме с архитектите.

Най-сетне ще направим и залата в Синдикалния дом. С право бяха оплакванията вече десетки години, че извън Операта и Театъра няма къде да се проведе нормално събитие. Обликът, който залата ще придобие, ще бъде много хубав.

Да не забравяме покритата лекоатлетическа писта – тази година тя ще бъде ремонтирана както заслужава, за да могат да се правят качествени тренировки и подготовка за състезания. Щастлив съм, че в последните години виждам толкова много деца да спортуват. Много хора не си дават сметка какъв огромен проблем днес сред младите хора – буквално от детска възраст, са наркотиците. Ще ме извини директорът на ОД на МВР, Стара Загора, Георги Хаджиев, че ще го цитирам без предварително разрешение, но всъщност думите му за никого не са тайна. Когато разговаряхме с него преди дни, той ми каза, че страшно много младежи в Стара Загора се занимават с разпространение на наркотици, а в пъти повече от тях са тези, които ги употребяват. За мен инвестицията в спорта на този фон, е най-смислената инвестиция в бъдещето. Колкото повече деца и младежи открият своето място на спортните площадки – независимо кои, толкова по-голям ще е процентът на спасените. Резултатите вече са видими. Школата по баскетбол вече няма възможност да приема желаещи да тренират – тясно им е. Създават се клубове, които от години Стара Загора бе загубила. Наскоро се създаде Клуб по бокс и вече има първите си успехи – трябва им по-хубава зала. Започват отново да се развиват щангите, борбата. Волейболът за мъже и жени е възстановен. Имаме два отбора в шестицата. Всички зали са пълни.

Сама видяхте проекта за новия скейт парк, който е на изключително ниво. Предвидени са в Новия парк на тези 40 дка, които сега ще направим, още много спортни съоръжения и за други спортове – баскетболни кошове, тенис на маса, ще се опитаме да направим и игрище за бадминтон. Направихме много нови спортни площадки, тази година ще бъдат направени още.

Наистина се чудя понякога, не се ли виждат всички онези хубави неща, които се случват в Стара Загора. Та тя става все по-хубав град за живеене, че и все по-зелен. Спортът се развива изключително добре – няма празни зали, празни спортни площадки, празен стадион. Операта създава все по-интересни постановки, самият Митрополит Киприян ги дирижира. Кукленият театър прави уникални неща, Театърът, Филмовия фестивал набира сила. Всички сме хукнали да създаваме нещо добро, а винаги се намира някой, който да мърмори. И ако мърмори с основание, разбирам – за парк „Бедечка“ имаше основание и обществена значимост и решихме проблема.

Ето, за първи път пред вашата медия ще съобщя, че подписахме договора с министъра и военните терени край мол „Галерия“, с които ще обезщетим собствениците на земя в парковата площ, вече са наши. Започваме да викаме собствениците, може и публично да го направим – да ги разведем, да видят, да чуем какво искат. А паркът ще си остане парк. Все ще дойде време да намерим средствата да се погрижим и за него, както трябва.

Да, знам, че много кърпим уличните платна и пак започваме да кърпим. Ще преасфалтираме тази година само улиците „Руски“ и „Отец Паисий“. Възможно е да преасфалтираме качествено всички улици, но ако вземем десетки милиони заем както направиха други общини, но истината е, че аз никак не съм сигурен, че ще се кандидатирам за трети мандат. Не мога да взема огромни кредити и да ги оставя на някой след мен да се оправя. Не е справедливо. Не съм престанал да търся други начини. При това се опитваме да ги търсим без да сме вдигали данъците от 2012 г., дори данък смет не е повишен, въпреки пуска на новото депо.

Вече ми е излязло име, че съм най-искащия български кмет и не се отказвам, докато не постигна резултат, а в родния си град се сблъсквам твърде често с негативизъм. Уморявам се от него.

Е, не мога да реша всички проблеми ей така, изведнъж. По-лошо, със сигурност правя грешки, но видя ли ги, се опитвам да ги поправям. Едно нещо няма да приема обаче – обвинения в корупция. Къде е тя? В какво се изразява? Големите играчи, държащи на добра печалба, вече не участват в нашите обществени поръчки – знаят, че такова нещо като 15-20% печалба в Стара Загора не може да се изкара. Само от договора за чистотата в града, откакто съм кмет, пестим милион на година. В Стара Загора е втората в България най-ниска цена за саниране със същите материали, които се използват и в останалите градове. Цената на асфалта ни за км днес е в пъти по-ниска от тази преди години. Не се сещам даже Общината да е продала нещо съществено… Откъде тогава и защо се съчиняват небивалици? Големи фирми, които се обръщат към мен с предложението: „Имаме възможност, искаме да помогнем с нещо на общината“, до една съм ги насочил към издръжката на баскетбол, волейбол, спортни дружества – от там растат и успехите ни. И това е видимо и официално. Нали не е нужно да обяснявам как по друг начин могат да бъдат посрещнати и са се посрещали подобни предложения?

Не, не са еднакви хората. На различните хора са им важни различни неща. По една или друга причина на мен ми е важно да оставя нещо наистина добро в родния си град, а едва ли не трябва понякога да се оправдавам за това – може би изглежда неестествено някому?

Още не бяхме подписали меморандума за новата индустриална зона в „Зора“ и се почна с намеците, че ще се строи, за да се приберат едни пари. Ами няма да се приберат, защото пари няма да има. Министерство на икономиката преди няколко дни вече осигури средствата за строителството. Няма да се пуска обществена поръчка – ще строи държавно предприятие и ще изпълни проекта за наистина европейски модел зона, а не за втора морава като онази в Еленино, където на нито един инвеститор не би му и хрумнало да отиде – без ток, без вода дори, на крайно некомуникативно място. А за тази зона вече има интерес, вече са факт куп запитвания от сериозни инвеститори, включително чужди. Това може да направи Общината за развитието на бизнеса – да предостави условия, които ще привлекат сериозен бизнес, ще създадат работни места, ще дадат бъдеще на Стара Загора, задържайки младите й хора в един прекрасен град.

За да порастнат тези млади хора са нужни училища, детски градини, ясли, детски площадки – инфраструктура за развитието им и то не полуразрушена. Когато станах кмет имаше само една детска площадка, отговаряща що-годе на изискванията на закона и тя бе поставена от частна фирма. Сега са десетки и навсякъде – в центъра, между блоковете, в кварталите. Търговската гимназия след ремонта стана страхотно училище – добре, че откупихме собствеността. Училището в „Железник“, знаете в колко тежко състояние беше, вече няма да бъде. Пуснали сме поръчката за IX ОУ, ремонтираме в момента ГПЧЕ „Ромен Ролан“, скоро ще видите резултата от инвестицията в ПГ по ветеринарна медицина… Поддържат се и се ремонтират всички училища и детски градини.

Стара Загора има и изключително добър градски транспорт. Когато закупихме страхотните нови автобуси, пак имаше обвинения, че сме взели скъпи автобуси, че София купила със 70 000 лв. по-евтини и т.н. Само година беше нужна, за да се види защо предпочетохме този вариант – чисто, топло през зимата, прохладно през лятото, здрави са, хубави, екологични, с нисък разход на гориво. Софийските отдавна са по-скъпи с наложащите непрекъснати ремонти и отново се мисли за покупка вече на по-хубави. Тази година най-добрата компания в сферата на телематиката, която е на световно ниво „Теле линк“, ще направи в Стара Загора най-добрата възможна в момента билетна система (без кондуктори), ще инсталира видеонаблюдение, интелигентни светофари, истинска „зелена вълна“ за движение по улиците. Ще имаме градски транспорт на абсолютно Европейско ниво с билетче от 1 лв. и карти на още по-ниска цена на билета. Всичко ще е готово до края на годината.

В момента се борим за ресурс да направим Станционната градина, която наистина е много зле.

Заедно с допълнителната площ на Новия парк ще направим и „Руския пазар“. Скоро мои познати от чужбина видяха пазара в центъра на града и бяха невероятно впечатлени, защото такова нещо и в развитите европейски страни трудно може да се види. Браво на арх. Киряков – още веднъж! Страхотно талантливи старозагорци има. Добри са също проектите за кръговото движение край Била 1 и стадиона, независимо, че критици има, но проектантите са извадили максимума.

Има още какво да се прави – ринговете, свързващи кварталите, нови квартали… Все пак мисля, че на следващия кмет ще му е по-лесно. Ние правим всичко възможно да изчистим максимален обем от натрупаните поне 20-30 години проблеми, а някои стоят нерешени и далеч отпреди да се родя.

И не, не приемам и няма да приема приказки, че някога било по-добре. Кога? Когато са се редяли на опашка за банани, чакали са години за телевизор и кола, десетилетия за апартамент… Когато са нямали представа какъв е светът зад завесата? Когато е било невъзможно да си част от този свят, да комуникираш с които искаш хора в него, да реализираш потенциала си където пожелаеш, по най-добрия за теб начин? Разбирам, че за голямата част от твърдящите го, е бил добър просто, защото тогава са били млади. Но днес децата и внуците им никога няма да се съгласят да живеят така. Ние искаме да живеем в Европа и това е причината да работя връстниците ми, децата ни, да живеят в европейския град Стара Загора.

 


image0 (9K)