Кметът на Солун предложи да сменят името на летището и си създаде големи проблеми

Гръцкият политик Янис Бутарис, който е кмет на Солун, предизвика истински скандал в южната ни съседка, когато предложи жест на добросъседство към Македония. Бутарис заяви, че името на летището в Солун може да бъде променено – от „Македония“ да бъде наречено на известен гръцки спортист, предаде БНР. Той обясни своето предложение с идеята, че и гърците трябва да отговорят с жест към Скопие.

Преди дни македонският премиер Зоран Заев обяви, че неговото правителство е решило да преименува автомагистралата „Александър Велики“ в „Булевард на приятелството“, а летището „Александър Велики“ да бъде прекръстено на „Международно летище Скопие“.

[ad id=“263680″]

Кметът на Солун се аргументира и с твърдението, че името на летището в града предизвиква объркване сред някои чужденци: „Ние и сега имаме проблем с името на летището в Солун – „Македония“. Чужденците, за които Македония е име на съседна държава, когато слизат на летището в Солун, си мислят, че не пристигат в Гърция, а в съседната държава„.

[ad id=“225664″]

Изказването на кмета на Солун предизвика остри реакции, защото част от гърците са против името на съседната държава да включва думата Македония.

От опозиционната консервативна партия „Нова Демокрация“ препоръчаха на кмета да „не се занимава с дипломация, а да се справи с отпадъците в Солун„.

Депутат от популистката партия „Независими гърци“ определи позицията на Бутарис като „болен хумор“ и предрече край на политическата му кариера.


image0 (9K)