Кметът на Перник Станислав Владимиров: Вода ще има, но режимът остава

На спешно съвещание при премиера Бойко Борисов бяха обсъдени мерки за водоснабдяването на Перник. Предложението е вода от алтернативни източници да премине през водопроводната мрежа на София, за да захрани Перник. На брифинг за медиите след заседанието министрите Емил Караниколов и Емил Димитров и кметовете на Перник и София Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова обявиха какви са неотложните мерки за справяне с водната криза в Перник и как ще бъдат изпълнени те.

Миньорският град ще бъде захранен от водосбора на Белмекен, като се ползват тръбите на столицата по едната част от трасето и отделно се изгради около 13 км нов водопровод за връзка с Перник.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че до вторник ще започнат строително-монтажните дейности, няма да има отчуждителни процедури. Стойността на новото трасе е около 25 милиона лева. Относно производствените нужди – направени са заявки към предприятия в Перник като държавата се ангажира с изграждането на водопровод около 800 метра и ремонт на съществуващите канали.

Цената на водата в Перник няма да се променя, подчерта Караниколов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че на днешното правителствено заседание са обсъдени дългосрочни мерки за водната криза в града.

Гарантира се водоподаването на перничани, но в условията на воден режим, подчерта Станислав Владимиров. Попитан кога ще се отмени водния режим в Перник, Владимиров отговори: „Този въпрос трудно някой може да ви отговори. Идеята е да се подава минимум 300 литра в секунда, което означава гарантирането на водоподаването на перничани, но в условията на воден режим.

По думите му това ще доведе до увеличаване на обема на язовир „Студена“ по-бързо. Той изрази надежда през пролетта да има повече сняг на Витоша и да има повече вода в язовир „Студена“. „В момента, в който се достигнат количества, които могат в дългосрочен план да дадат спокойстиве, първото нещо, което ще направим, е да отменим режима на перничани“, обясни Владимиров.

„През последните два месеца бяха предприети редица мерки за повишаване на притока към язовир „Студена“. Някои от тях дадоха резултат. За съжаление не можа да се постигне приток, който да повиши обема на язовир „Студена“. Затова днес на това заседание беше взето решение за траен, дългосрочен вариант, който да осигури достатъчно вода за нуждите на нашия град. За това и вариантът, който да се вземат води на водосбора на „Белмекен“ и да се използва транзитно водопреносната мрежа на Столична община и през Бучино да се подаде вода, това дава спокойствие, това ще даде шанс за по-бързо пълнене на язовир „Студена“. Това дава вариант дългосрочен, който може да се използва и в бъдеще при възникване на криза от подобен мащаб“, добави Владимиров.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че в понеделник Столичният общински съвет ще обсъди разчетите на „Софийска вода“ и ползването на водопреносната мрежа за решаване на проблема в Перник като подчерта, че това по никакъв начин няма да се отрази на водоснабдяването на столицата. „Няма да допуснем да пострада София, но в същото време ще разгледаме възможността да помогнем чрез безвъзмездно използване на водопреносната мрежа в града“, посочи Фандъкова.

Екоминистърът Емил Димитров посочи, че водите, които ще преминат през София – от Белмекен-Сестримо, ще допринесат Перник да може да черпи вода. „Това не е софийска вода. Но в случая печелят и двамата кметове. Печели и моят роден град“, посочи Димитров.

Васил Тренев от „Софийска вода“, който също бе на брифинга за медиите, подчерта, че водният баланс на София няма да бъде нарушен с преноса на вода към Перник.

Няма да има проблеми с налягането на водата в столицата при преминаването на водни количества по водопреносната мрежа на София за Перник, подчерта изпълнителният директор на „Софийска вода“. Той отговори така на репортерски въпрос дали ще падне налягането на водата по тръбите в София при преминаване на водата за Перник през водопреносната мрежа на столицата.

„Не, няма проблем по отношение на налягането. Тези водни количества, които ще получим допълнително през деривацията на „Белмекен“ те ще бъдат преведени без нарушаване по никакъв начин налягане или водоподаване към нашите клиенти“, добави Тренев.

Той увери, че по никакъв начин не се нарушава водния баланс на София. „Моите съграждани трябва да бъдат спокойни“, допълни изпълнителният директор на „Софийска вода“.

Източник: Епицентър. бг


image0 (9K)