Кметът на Лондон иска нов референдум за Брекзит

Кметът на Лондон Садик Хан призова вчера за насрочването на нов референдум за членството на Великобритания в ЕС, като заяви, че подкрепя движението „Вотът на народа“ (People’s Vote), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обединеното кралство трябва да напусне съюза на 29 март догодина, но планът на премиера Тереза Мей за Брекзита още не е одобрен, а депутати и лидери от синдикатите и бизнеса все повече настояват окончателното решение за споразумението с Брюксел да вземат британците. Мей обаче отхвърля идеята за ново допитване и очаква сделката да бъде одобрена от Камарата на общините.

[ad id=“263680″]

Призивът на видния лейбърист Хан, изложен в негова статия във вестник „Обзървър“, поставя под натиск лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин също да подкрепи идеята за референдума. След седмица лейбъристите имат годишна партийна конференция.

Садик Хан обвинява правителството на консерваторите за начина, по който води преговорите по Брекзита, и твърди, че заплахите за жизнения стандарт, икономиката и заетостта са прекалено големи, за да не бъде дадена думата на избирателите.


image0 (9K)