Кметът Живко Тодоров със съкрушителна реч срещу виновниците за казуса „Бедечка“

Общинският съвет в Стара Загора прие днес промени в ОУП за спиране на строителството в Бедечка. Кметът Живко Тодоров със съкрушителна реч срещу виновниците за казуса „Бедечка“.

След повече от час дебати днес на своето редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора прие изменението в Общия устройствен план на града, предложено от кмета Живко Тодоров. С 38 гласа „За“ старейшините подкрепиха проекта за изменение на действащия Общ устройствен план на Стара Загора и прилежащите крайградски територии в частта му за кв./ парк „Бедечка“, при граници юг – ул. „Христина Морфова“, север – алеята към предприятие „ Труд“, запад – ул. „Иван Вазов“ и изток – ул. „Хан Тервел“. Решението на практика спира строителството на тази територия, собствениците на имоти следва да бъдат обезщетени с подходящи парцели, а останалите около 300 дка ще останат зелени площи.

[ad id=“226585″]

„В този казус на 100% доволни никога няма да има, защото естеството му е такова, че разделението между хората не съм го направил нито аз, нито някой друг присъстващ в тази зала. То се е случило 2003-та година и вие го знаете много добре. Защото днес виждам едно огромно политическо лицемерие, без да искам да обиждам някого от групата на БСП, тъй като там има хора, които много уважавам и които мисля, че виждат за какво става дума. Но днес да твърдите, че администрацията носи някакъв порок по отношение на това, което се случва – просто е най-малкото нелепо. Само ще ви напомня, че тогава вашият съпартиец внесе предложението там да бъдат възстановени земите на собствениците. Съответно вие на практика създавате целия този казус, защото още тогава сте знаели, че следващото, което ще поискат, е да бъде застроено там. Вие сте създали този казус, като впоследствие Общината нито може да влезе там, за да почисти терена, нито да извърши каквито и да е било действия, защото те са станали частни още тогава“, коментира в зала кметът Живко Тодоров.

Той припомни и последващите Решения на Общинския съвет от 2003 и 2005 г., с които бавно, постепенно и сигурно се изменят границите на парка, като призова политическите си опоненти да бъдат по-искрени. Кметът отправи призив за разумно решение и принципни действия независимо дали собствениците на имоти са големи или малки.

„Няма такова деление нито по закон, нито морално, нито каквото и да е било. Има реални граници в момента на парка. Това, което е построено до 1989 г. и е поддържано после с алеите, с дърветата, всичко е там. Видяхте, парцела на Лидл, където има много дървета също, съобразихме се, за да може да се спасят и те. По кои граници да действаме, кажете ми вие?! Сградите да ги отчуждаваме ли в южната част, които са построени?! Не става, просто идвайте със съответната подготовка на сесията, а не просто с едни опорни точки … А вие сте можели тогава напълно законно да ги настаните на други места – и това го знаете много добре. Само че решението на Общинския съвет тогава, е такова“, каза още Живко Тодоров. Той уточни още, че е категорично против продължението на ул. „Августа Траяна“, с 4 ленти, да минава по средата на парк.

[ad id=“237001″]

Във взетото днес решение е записано още, че във връзка с резултата от проведения референдум и експертното становище на проектантския колектив, изразено на общественото обсъждане на 20.01.2017 г., относно преминаване на ул. „Августа Траяна“ през парковата среда и с оглед запазване на съществуващата дървесна растителност, продължението на улица „Августа Траяна“ на изток не е част от транспортно-комуникационната мрежа на града.


image0 (9K)