Кметът Живко Тодоров: Оптимист съм за бъдещето на Стара Загора

„Изграждането на мощна индустриална зона е мярката, която Община Стара Загора предприема, за да диферсифицира развитието на икономиката, която е все още силно зависима от комплекса „Марица-изток“ и това ще продължи и в близките години. Знаем за създадените проблеми с въглищните централи, държавата трябва да има предсказуемост, да има стратегия докога дружествата могат да ползват държавна подкрепа, както и да има енергийна стратегия“, каза днес кметът Живко Тодоров на дискусията „Среща на бизнеса в Стара Загора и региона“, организирана от вестник „Капитал“.

Той обясни, че зона „Загоре“ стартира с площ от 150 дка, но вече се работи те да станат 300, а впоследствие могат да бъдат включени и други терени, не само общински. В Стара Загора трябва да се даде възможност на публично-частно партньорство да привлече бизнеса.   „Мисля, че това е правилният път пред Общината – да предостави добри условия на бизнеса за работа. Аз съм оптимист за бъдещето, преходът ще бъде труден, но мисля, че има потенциал“, каза още Тодоров. На въпрос от залата, само това ли ще е зоната, кметът отговори, че вече са поискали летището да бъде прехвърлено на общината, където също може да се обособи индустриален център. На въпроса за съвместна работа с община Казанлък, Тодоров отговори, че има възможности двете общини да си партнират в бизнеса, в туризма и в професионалното образование.

Петър Ганев от Института по пазарна икономика сподели, че Стара Загора е един от най-интересните икономически центрове.  Той е със силно индустриален профил-66% от добавената стойност е от индустрия и 34% от услуги. Стара Загора вече е обърнала тренда т. е. повече хора идват, отколкото си отиват. Той препоръча да се обърне повече внимание на развитие на фирми от IT сектора и други, които дават възможност за по-високи заплати на младите хора.

Живко Тодоров сподели, че в Стара Загора хората идват хора да работят и живеят заради спокойствието, наличието на добра образователна инфраструктура, транспорт и др. Той отново апелира за бърза и качествена децентрализация, която ще помогне за по-добро регионално планиране. По думите му в други държави местната власт има много по-големи правомощия. „Децентрализацията е бъдещето и това е начина да заработим по-успешно“, категоричен бе кметът.

Участниците в дискусията обсъдиха бизнес-климата и бъдещето на региона с акценти върху политиката за привличане на инвестиции и работна ръка, състоянието на обучението в областта и влиянието на кохезионната политика на Европейския съюз върху развитието на региона. Във втората част на форума акцентът беше върху качеството на живот и градската среда като основа на конкурентността на един регион.


image0 (9K)