Кметът Живко Тодоров: Новината, че Стара Загора е с най-мръсният въздух в Европа е фейк

Разговаряме с кмета на Стара Загора Живко Тодоров по повод публикувана в централните медии информация, че Стара Загора е с най-мръсния въздух в Европа, при положение, че подобни данни няма, напротив – от години с взетите в общината мерки, включително нов градски трнспорт, в момента проекта за отопляващите се на твърдо гориво, непрекъснатият контрол, въздухът е един от най-чистите  страната.

– Г-н Тодоров, радвахме се, когато публикувахме, че измервания на независимото сдружение AirBG показват, че Бургас и Стара Загора са с най-чист въздух от областните центрове в България. Проучването е засегнало зимния период – от септември до април, при това още миналата година. Днес показателите на станциите са още по-добри. Откъде изскочи „новината“, че е с най-мръсния въздух в Европа според  доклада на Европейския алианс за обществено здраве?

– И аз не разбрах. Бе изнесена невярна информация, или дезинформация от Пламен Таушанов – председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите на базата на доклада на Европейския алианс за обществено здраве, вероятно тълкувана непрофесионално. Да твърдиш, че Стара Загора и София имат най-замърсения въздух от всички градове в Европа, е просто скандално и абсурдно. Не знам как самият човек не е помислил за това, че няма начин да не се обърне внимание и да не се провери подобна информация. Да погледнем какво показват ежедневните и ежечасни замервания на станциите в Стара Загора – превишение на нормите на серен диоксит няма от години, има много малко превишение на нормата само на фини прахови частици, като и този показател е намалял сериозно… Това за Стара Загора, да не говорим за цялата община Стара Загора, което е още по-странно. А най-странно е упоменаването и на община Гурково в тези статии, с което абсурдът става пълен.

Реших лично да прочета доклада, за да разбера откъде са тези данни. В доклада обаче никъде не се споменава абсолютната глупост, че Стара Загора има най-замърсения въздух. Това определено е фалшива новина, за съжаление разпространявана от източници, които не са си направили труда да прочетат доклада.

Посочени сме единствено в параграфа „смъртност, вследствие замърсяване“, но това няма нищо общо с въздуха, съвсем друго нещо е и трябва да се анализира и коментира от лекри.

– Атака срещу комплекса „Марица изток“?

– Най-вероятно, пък и така се посочва в интервюто със самия човек. Вижте, комплексът „Марица изток“ със сигурност замърсява, това е факт, но определено не става въпрос за въздуха в Стара Загора, който доказано е по-чист от въздуха в повечето градове в България, да не говорим за голямата част от градовете в Европа, особено големите. Предполагам, че г-н Таушанов просто не е помислил какъв ще е ефекта от казаното от него. Такова твърдение, колкото и нелогично да е, всява паника и стресира хората със сигурност, а това не би трябвало никой да си позволява да прави. Слушах интервюто с него по Радио Стара Загора много внимателно и така и не разбрах на какви данни почива неговото твърдение, че и самият доклад на базата на какви данни е съставен. Колегата Ви от радиото много правилно го пита няколко пъти откъде се вземат въпросните данни, но той умело избяга от въпроса с фразата: „Дайте да не се фиксираме върху това, което излезе в медиите“. Явно той самият разбира, че това, което излезе в медиите е глупост и вероятно не е очаквал, че при опита си да акцентира някак върху проблем, който вижда – в случая „Марица изток“, ги е подвел с непремерено и непрофесионално изказване. Те пък не са прочели доклада.

Просто не трябва да се обръща внимание на …, опитвам се да го кажа по-меко и да не съм краен… – на непроверени информации.

Тепърва предстои „зелената сделка“. Ясно е, че такава ще има. Преди няколко дни имахме среща с Пламен Димитров. Нека хората да не истеризират. Комплексът е работил много години, в момента се върви към трансформация. Това, което ние искаме е, да се гарантират работни места за хората и да добър стандарт на живот. И тази „Зелена сделка“, която ще се сключи от държавата, да е от полза за региона – това искаме ние. Работещите в мините и ТЕЦ-овете да имат бъдеще и перспектива, тези, които са пред пенсия да могат да си се пенсионират нормално, останалите да знаят, ще имат работа за добра заплата в региона. Това е главната задача на местната власт. Една от предложените стъпки е създаването на голяма индустриална зона на терена на „Летище-Стара Загора“ със запазване на съществуващата писта – 2 600 дка, за да могат да дойдат сериозни инвеститори, да създадат работни места, да продължи икономическото развитие на региона. Наистина не е нужно да се истеризира. Кому са нужни драми и от едната, и от другата страна. Защото сме свидетели как едни твърдят: „Ние няма да позволим нищо да се направи и нищо да се пипне“, а другите им отговарят с подобни статии – силов опит да се срине всичко.

Не го разбирам това. Не разбирам защо вместо да се придържаме към реалностите и здравата икономическа логика, е нужно да се изявяваме като герои от драматична, или трагична пиеса. Стига вече с това противопоставяне, тежки думи и заклинания, размахвани и в медиите. Нужно е икономическо решение и то няма общо с емоциите харесва ли ни, или не зелената енергия. Че на кого няма да харесва, но е нужен баланс, нужна е много работа и на двете страни, за да се постигне крачка напред към зеленото, но пък без да се унищожи животът на хиляди хора. Преходът към зелената икономика е важен, трябва да се случи и Община Стара Загора не е против това. Напротив, но искаме това да стане по правилния начин. С намесата на държавата, на Европейските институции, да се осигурат средства и възможности за този преход. Казах на срещите си с председатели на комисии и в Брюксел по покана на Андрей Новаков. Цитирам се: „Стара Загора не е против зелената икономика, нито против прехода към нея, но това трябва да стане със защита на хората, които работят там и това е изключително важно. Така е честно, така е правилно. Преходът тряба да създаде работни места и да гарантира бъдещето на региона, включително с инвеститори, икономически зони, съвременни производства и бизнеси с висока принадена стойност. Това трябва да бъде цената за зелената икономика“.

И не е нужно да се прибягва до нечестни методи и манипулации, а просто да се мисли и работи за решаване на проблемите, не за глупава победа в някакво абсурдно противоборство на гърба на хиляди хора.

(Втората част от интервюто за разделението на обществото, за коронавируса, за мерките – очаквайте утре на 28-ми октомври)

 

 


image0 (9K)