Кметът Живко Тодоров: В кв. „Лозенец“ вече ще има ред

Кметът Живко Тодоров: В кв. „Лозенец“ вече ще има ред. Това, което днес правим е поредната акция за премахване на незаконно строителство в кв. „Лозенец“.

Ще бъдат съборени 97 постройки, имаме точен план по години, от 2015 г. досега са премахнати общо 205 незаконни обекта. Тази акция започна още през 2019 г., преминахме цялата процедура, включително и съдебна“, каза днес Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора.
Теренът с незаконните къщи се намира от източната страна на ул. „Витоша“, в парк „Борова гора“ до Стрелбището. Става дума за масивни постройки, а според собствениците им, те са изградени преди повече от двадесет години.

Според Живко Тодоров, няма как тези къщи да бъдат узаконени, защото са в парк, където строителството е забранено. Проведени са срещи с обитателите им, но досега никой не е пожелал настаняване в общинско жилище. Кметът каза още, че не се страхува от обжалване, защото съдебните органи са се произнесли в полза на Общината, а законът е над всичко. Стана ясно, че част от незаконно построените къщи са били отдавани под наем на граждани от други общини, които нямат адресна регистрация в Стара Загора.
„Кварталът в трите посоки ще бъде изцяло в рамките на закона, на последен етап ще бъдат съборени незаконните къщи в северната част. Така че в „Лозенец“ вече ще има ред“, категоричен бе градоначалникът.
Досега само един от обитателите на съборените къщи е изявил желание да си закупи парцел за законно строителство.


Точно в 9.00 часа багери влязоха в първата част на терена и започнаха събарянето. Около 10 къщи са били доброволно премахнати, а за останалите ще бъдат нужни около три дни.
На акцията присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, областният управител Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов, общински съветници.


image0 (9K)