Кметът Живко Тодоров: За мен смисълът да съм кмет на Стара Загора, е да работя като ангажиран гражданин, а не като политик

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за читателите на ЗАРАТА за ремонтите и сроковете, за започналата рано и мръсно предизборна кампания, за перспективите

– Г-н Тодоров, Обърка ли се нещо в строителните планове, със строителните планове?
– На този етап няма нищо объркано. Напрежението в града ще започне да спада в следващите два месеца, защото предстои завършването на големите инфраструктурни проекти, които причиниха много проблеми на гражданите. Реконструкцията на моста върви по план. До Коледа трябва да приключи и движението да бъде пуснато. Ще стане много хубаво съоръжение – там следим нещата ежедневно. Аязмото предстои да бъде завършено в началото на ноември и ще направим официално откриване. Улица „Отец Паисий“ съвсем скоро ще бъде готова на 100%. Преасфалтирането на „Руски“ трябва да завърши в следващите две седмици. Крайната дата, на която трябва да приключи ремонта на площадното пространство и пешеходната зона е 20 декември. Ако не бъдат готови, ще последват санкции към изпълнителите. В договора са включени такива клаузи и то доста тежки. Надявам се, че няма да стигнем до изпълнението им. Убеден съм, че и строителят не би искал.
Чрез вашата медия бих искал да отправя предупреждението, че компромис няма да направя – това е крайният, окончателният срок.
– Като че ли гражданите по-лесно приемат неудобството, примерно причиненото от реконструкцията на моста, отколкото „мотаенето“ и липсата на интензивна работа, гледано отстрани, по пешеходната зона…
– Със сигурност го има и неразбирането по отношение на договорите със строителните фирми. Примерно – на табелата пише 290 дни за работа по обекта, но законът предвижда при иск на строителя с приложена справка от метеоролозите, дъждовните дни да се сторнират от общия срок. С други думи 290 са дните реална работа на строителя, а не общо за строежа. Това е законово положение.
Аз не мога и не ми е работа да следя с каква интензивност работят. Нямам и такива права. Има обаче краен срок. Има много сериозна санкция и не ми се вярва изпълнителят да иска да я плати.
– Целта на започването на толкова много обекти наведнъж, не на последно място беше да успеем като община да вземем и допълнителни пари за Летния театър в Аязмото и за Станционната градина. Получи ли се тази сметка? Успяхме ли?
Да. Ще завършим целия комплекс на Аязмото с Летния театър. Радващо е, че успяхме да осигурим средствата. Ще обявим Обществена поръчка за него и ще можем да започнем работа. За Станционната градина изчакваме да завършим проекта по „Градска среда“ на 20 декември. Законът не позволява едновременното изпълнение на няколко проекта по програмата. Приключим ли с пешеходната алея, ще имаме възможността да пуснем и проекта за Станционната градина.
Тръгна вече разширението на Новия парк. Приключваме обществената поръчка за подмяна на канализацията и водоснабдяването в кв. „Самара 1“. Хората в квартала ми казаха преди време: „Никой не прави нищо за нас“. Направихме. Създадохме проекта, спечелихме го и работата започва при първа възможност с идването на 2019 година. Ще оправим, разбира се, също улици, тротоари – както винаги.
– Там има къщи, които се водят извън регулация, има особености…
– Всички законни постройки ще имат съвременна канализация. Това е целта. В приемния ми ден наскоро идва една жена – казваше се Тамара, от ул. „Верешчагин“ с оплакване за липса на канализация. Да, ще има. Градът неизбежно се разширява и тази посока е една от най-привлекателните.
– Какво се случва с площада на мястото на стария общински съвет?
– Чакаме. Чакаме собствениците на Универсалния магазин да узреят за идеята, че няма особен смисъл подземният гараж да е техен, при положение, че е едно остаряло и запуснато съоръжение, с тежко компрометирана конструкция. А те така или иначе не могат да го използват за нещо друго. За да го използват по предназначение и да го поддържат, те самите би трябвало да инвестират много сериозни пари. Цената, която Общината им е предложила е абсолютно реална и добра, базира се на оценката на оторизиран оценил и е 480 000 лв. И не, колкото и да искам центърът да придобие завършен и съвременен вид, няма да хвърля милиони от парите на данъкоплатците, които собствениците искат, за да реализирам желанието си. Извиването на ръце в случая е безсмислено. Разчитам, че ще постигнем споразумение и ще направим нещо хубаво за града. Общината не иска подарък, но иска да го купи на реалната му цена.

[ad id=“225664″]
– Какво следва след 20 декември?
– Следва приемането на Бюджета за следващата година. Бюжетът е базиран на това да изпълня всички предизборни обещания, които съм дал – междублокови пространства, инфраструктура. „Княз Борис“ е една от улиците, които считам, че непременно трябва да бъде направена – в центъра, покрай пазара – платно, тротоари – всичко е за ремонт. „Руският пазар“ също ще бъде направен. Работим по проекта за разширяване на Зоопарка…
– Започна ли вече предизборната борба? Вие кога ще се включите в нея?
Всеки ден се боря за града си, за общината си – къде по-добре, къде по-зле, но аз това правя. Дали се получава ще решат гражданите. В този контекст кога и как ще се обявява предизборна такава, не ме касае особено – когато се реши…
Но да, явно, макар и рано, предизборната борба е започнала и то остро, за някои.
Ще споделя с читателите ви, че бях наистина учуден от публикуваното преди дни, че някакъв Антикорупционен фонд сезирал АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция) за корупция в Община, Стара Загора и то по абсурден повод. Поводът е АДФИ да разследва дали заемът на общината е трябвало да бъде краткосрочен, или дългосрочен. Не знам какъв е и как работи този фонд, но постановката щеше да бъде смешна, ако не е така откровено злонамерена. Как по-точно се вързва корупция със срок на заем? Кой би могъл да се облагодетелства от това? Какво общо има между двете неща? Взели сме заем, за да погасим кредита, покривайки спешно дупка в бюджета. Средствата се насочват директно към погасяването. Никой не би могъл да ги пипне. На мен ми е ясно политически кой има полза от подобни инсинуации, но дори политически инсинуации трябва да се правят грамотно, дори когато предизборната битка е започнала и даже, когато се води мръсно, нечистоплътно. Направено е единствено с цел, хора, които не разсъждават и не разбират, да бъдат подведени. И какво трябва да се очаква от политици, които разчитат за успеха си на хора, които не разбират и не разсъждават? Това си е обида и за избирателя, и за евентуалните политици. Безчестие е и за въпросният фонд, който с това име би трябвало да има за задача да свърши реална работа, още повече, че за това е спонсориран от небългарски фондации, а позволява да бъде употребен.
Дори да приемем, че има нарушение, а аз съм убеден, че такова няма, то може да е най-много някаква административна грешка. Корупция просто няма как да бъде. Да не говорим, че фондът разпраща прессъобщения преди да изчака проверката – т.е. инсинуацията да си свърши работата, защото вероятно те поне са наясно, че проверката няма как да докаже това, което им се ще. Грозно! Бих искал да попитам, ще разпратят ли прессъобщения след проверката?
И друг път съм казвал на читателите ви – не ми се играят подобни игри. За мен смисъла да съм кмет на Стара Загора, е да работя. Със сигурност не идеално, със сигурност не със съвършенство, но да работя реално, сериозно и с ум, и с хъс всеки ден, докато гражданите държат да ме назначават за кмет. С други думи, визията ми е на агажиран гражданин, не на политик. Така ми харесва и така смятам, че е правилно.


image0 (9K)