Кметицата Иванчева искала по 20 лева на квадрат за разрешително за строеж

Става въпрос за досъдебно производство под наблюдението на спецпрокуратурата. Досъдебното производство е образувано февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по късен етап са събрани доказателства. Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община „Младост“. Това каза прокурор Иван Гешев по време на специална пресконференция, на която бяха изнесени подробности около разследването и ареста на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева.

[ad id=“225664″]

Иванчева вчера бе показно арестувана пред Спортната палата с подкуп. По все още непотвърдени данни тя е хваната със 70 хиляди евро, които пък били само капаро от рушвет от 250 хиляди евро за разрешително за строеж.

„В хода на това досъдебно производство, колегите от отдел „Антикорупция“ събраха информация защо едно лице, което е да кажем строителен предприемач, извършващ действия в район „Младост“ човек, който дълго е живял в чужбина и няма нагласата и манталитета на някой български особености. Този човек е със съвсем различно мислене. Предмет на досъдебното производство е, бих употребил термина – изнудване. Върху лицето е упражнен натиск, за да плати една сериозна сума. Той не е от този тип хора, които не се поддават на такъв тип натиск. Свързал се е с колегите от „Антикорупция“ дадена ни беше тази информация, той беше разпитан. За нас не беше новост, защото имахме и други сигнали за подобен подход от тази община“, каза Гешев.

[ad id=“263680″]

„Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че се преследват чисто лични интереси. Начинът обикновено е следният: с години се бавят определи преписки и не се решават определени проблеми, с определи цели при претърсването на кабинета бяха намерени стотици преписки, които седят в кабинета Мястото им не е там Те са бавени, казвано е, че са изгубени Голяма част от хората, предпочитаха да не заявяват писмено, че са принуждавани. По този начин се стига до там, че се спират инвеститори клас А които не могат да осъществят законно работата си това за мен е изнудване, в житейския смисъл на думата“, разясни прокурорът.

[ad id=“236999″]

От думите на Гешев стана ясно, че Иванчева поискала от него 20 евро на квадрат за строеж в размер на 49 000 кв.метра. Посредник бил бивш зам. – кмет на община „Младост“, предаде Канал 3. Срещата били насрочена в столичен ресторант в центъра на София, но в последствие мястото било променено. Сумата била предадена на посредника кафене на ул. „Гурко“. Посредникът взел 14 000 евро, предал ги на Иванчева в кафенето на градинката „Кристал“, където заедно пили кафе в продължение на 2 часа. Когато кметицата била задържана пред Спортната палата, парите били в кашон на задната седалка на автомобила.


image0 (9K)