Клинт Истууд се е женил два пъти, но има много деца от безброй любовни връзки

Клинт Истууд – име, което буди асоциации в няколко поколения. Той започва като актьор, но се превръща в режисьор и дори в най-възрастният режисьор, който получава награда „Оскар“ за работата си по филма „Момиче за милиони“ през 2004 г. Тогава Истууд е на 74 години. Днес, вече на 90, той все още държи този рекорд и не спира да се снима, ни най-малко пък да режисира. Последният филм, чийто продуцент е Клинт Истууд – „Случат „Ричард Джуъл““ излезе през 2019 г.

Как започна всичко

Клинтън Истууд младши се ражда на 31 май 1930 г. в Калифорния. Майка му и баща му са Клинтън и Рут Истууд, а по-голямата му сестра е Джийн. По време на Голямата депресия семейството редовно се мести, но в крайна сметка се установява в Оукланд. През 1948 г. Клинт завършва Technical High School.

За да се прехранва, работи какво ли не – събирач на сено, дървар, шофьор на камион и огняр. През 1950 г. е повикан да изпълнява военните си задължения.

В армията се изявява като инструктор по плуване. Там Истууд среща актьорите Дейвид Янсен и Мартин Милнър. Двамата го убеждават след като се уволни да замине за Лос Анджелис и да се пробва във филмовата индустрия, което се случва през 1954 г.

Жени, съпруги и деца

Клинт Истууд се е женил два пъти, но има много деца от множество любовни връзки. От 1953 г. до 1980 г. е женен за Маги Джонсън, от която има две деца – Алисън и Кайл. Докато е женен за Джонсън, Истууд има дъщеря Кимбър от Роксан Тунис. През 1975 г. се разчува за връзката му с актрисата Сондра Лок. След развода си с Маги Джонсън, Истууд е с Джослин Рийвс, от която също има две деца – Катрин и Скот. Актьорът има дъщеря и от Франсис Фишър – Франческа. През 1996 г. се жени за новинарката Дина Руис, от която се сдобива с още една дъщеря – Морган.

Клинт Истууд със съпругата си Дина Руис   Getty Images/Guliver Photos

Имал е връзки и с Барбра Страйзънд, Пеги Липтън, Джийн Сибърг и бившата жена на Джеймс Бролин – Джейн.

А преди няколко години стана ясно, че Клинт Истууд е баща и на Лори Мъри. Жената го издирва и намира след дълги години, в които не е знаела кои са родителите ѝ. Лори е била изоставена за осиновяване от майка си, а актьорът не е имал представа за нейното съществуване. През 2004 г. за първи път двамата се появяват публично заедно на наградите „Оскар“, като се снимат на червения килим.

Осемте деца на Клинт Истууд  Снимка: Instagram

Клинт Истууд и киното

Клинт минава няколко екранни проби и подписва договор с Universal. Дебютът му е в „Revenge of the Creature“ (1955) и „Тарантула“ (1955). Физиономията на Клинт му дава предимство и той е избран да участва в сериала „Rawhide“ (1959), който върви осем сезона. До 1964 г. участва в малки филми.

След това заминава за Италия, за да снима трилогията „A Fistfull of Dollars“ (1964), „За няколко долара повече“ (1965) и „Добрият, лошият и злият“ (1966). Режисьор и на трите е Серджо Леоне, а композитор – големият Енио Мориконе. Този тип уестърни, направени в Италия, получават названието „спагети уестърн“ и стават запазена марка за региона. А трилогията добива огромна световна популярност, която дава известност и на Клинт Истууд.

Когато се завръща в САЩ, Клинт продължава да се снима в уестърни, а през 1971 г. прави режисьорския си дебют с „Play Misty for Me“.

През същата година актьорът започва една поредица филми, които ще му донесат още повече слава – филмите за Мръсния Хари. Първият е „Мръсният Хари“, а през годините ще излязат още „Magnum Force“ (1973), „The Enforcer“ (1976), „Sudden Impact“ (1983) и „The Dead Pool“ (1988). През 1974 г. актьорът си партнира с Джеф Бриджис в „Thunderbolt and Lightfoot“. През годините упражнява режисирането редовно, както и играта пред камера. „Бягство от Алкатраз“ на Дон Сийгъл излиза през 1979 г. През 1988 г. Истууд прави голямо впечатление с режисьорския си „The Bird“.

Постепенно Клинт Истууд намалява актьорските си изяви и увеличава режисьорските. През 1992 г. прави „Непростимо“ с Джийн Хекман, Морган Фрийман, Ричард Харис и др. Филмът получава четири „Оскар“-а, сред които и този за най-добър филм. Следващите проекти, в които Истууд е режисьор и актьор, са „A Perfect World“ (1993), „Мостовете на Медисън“ (1994) с Мерил Стрийп, „Абсолютна власт“ и др. Други заглавия са „Нощем в градината на доброто и злото“ (1997), „True Crime“. През 2000 г. премиера има филмът „Звездни каубои“ с Томи Лий Джоунс, Доналд Съдърланд и др.

2003 г. в кариерата на Клинт Истууд е много важна, тъй като тогава излиза „Реката на тайните“ с Шон Пен, Тим Робинс, Кевин Бейкън, Лорънс Фишбърн и др. Филмът е награден с два актьорски „Оскар“-а. На следващата година Истууд грабва статуетката за най-добър режисьор за „Момиче за милиони“ с Хилъри Суонк.

През 2006 г. Клинт режисира „Знамената на бащите ни“ и „Писма от Иво Джима“. Две години по-късно Истууд отново прави два филма. Първият е „Подмяната“ с Анджелина Джоли, а вторият – „Гран Торино“.

През последните години се появява само в два филма – „Обратно в играта“ от 2012 и „Трафикантът“ от 2019 г. Режисьор е на „Американски снайперист“ (2014), „Съли: Чудото на Хъдсън“ (2016), „Случаят „Ричард Джуъл““(2019).

Важни награди

„Оскар“ за Най-добър режисьор:

1992 „Непростимо“

2004 „Момиче за милиони“

„Оскар“ за Най-добър филм:

1992 „Непростимо“

2004 :“Момиче за милиони“

Мемориална награда Ървинг Г. Талбърг

1995 За цялостно творчество

Награди „Златен глобус“

Награда Сесил Б. ДеМил – 1988 За цялостно творчество

Награда за най-добър режисьор:

1989 „Птица“

1993 „Непростимо“

2005 „Момиче за милиони“

Награда за най-добър чуждоезичен филм

2007 „Писма от Иво Джима“

Награда „Хенриета“ – 1971 Световен филмов фаворит – мъж

Награди на БАФТА:

Награда „Британия“ 2006 За цялостно творчество

Фестивала в Кан (2008 г. – специална награда; 2003 г. „Golden Coach“ за „Реката на тайните“)

„Златна камера“ (2009 г. за цялостно творчество)

Интересни факти

През 2005 г., когато получава „Оскар“ за режисура за „Момиче за милиони“, Истууд е на 74 години. Това го прави най-старият носител на отличието. За капак, на церемонията по награждаването го придружава не кой да е, а майка му, която тогава е на 95 години.

Извън актьорството, Истууд се пробва и в политиката. През 1986 г. е избран за кмет на Кармел, Калифорния и работи на този пост две години.

Много е запален по голфа и е добър играч.

Цитати

„Обичам да режисирам точно толкова, колкото обичам да играя.“

„Всъщност доста хора са ме молили да дам автографа си върху пистолетите им.“

„Обичам да работя с актьори, които нямат какво да доказват.“

life.dir.bg


image0 (9K)