Климатологът Рачев за застудяването скоро и какъв ще бъде фвруари

Още е топло и няма дама, която да не харесва това време. То ще продължи до петък. Студен фронт утре ще премине през България и ще понижи температурите с няколко градуса.

[ad id=“263680″]

После ще има пак леко повишаване, а температурите в петък може да достигнат до 20 градуса. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ климатологът Георги Рачев.

[ad id=“225664″]

„В петък вечерта към събота ще нахлуе студен въздух. Има много съмнения и разнобой сред синоптиците колко валежи ще има в този момент“, каза Рачев.

„Идва и друг циклон, първият за събота, все още не е роден, а е само във фантазията на синоптиците, затова е трудно прогнозирането му. Между 6 и 9 февруари има огромна вероятност да имаме сериозни валежи от дъжд и от сняг“, казва климатологът. „Изпращаме един много топъл януари месец. Средната температура ще бъде с 2-3 градуса отгоре. Това е добре за есенните посеви“, смята той.

„Преди две седмици картата за февруари беше кърваво червена, което показваше, че ще има голяма аномалия. Вече има тенденция за понижаване на тази аномалията и мисля, че ще имаме един нормален февруари. Това обаче е месец на крайностите. Температурите в равнинната част ще бъдат между 2 и 5 градуса“, заяви Рачев.

„Вдругиден ще видим рядко явление, в което няма абсолютно никаква драма. Рядко е защото е 3 в 1 – ще има Синя Луна (в един месец да има две пълнолуния), ще има Суперлуна (т.е. тя е по-близо до земята и изглежда между 10% и 14% по-голяма и е по-ярка с около 30%) и третото, което е уникално, е че ще има пълно слънчево затъмнение, но ние няма да го видим, защото ще се вижда от Аляска“, каза Рачев.

 


image0 (9K)