Климатологът Рачев за времето през юли

Очакват ни 28-30 и над 30 градуса до края на месеца. Минималните температури ще са около 20 градуса. Времето ще е перфектно за море. Морската вода ще става все по-топла. Другата седмица градусите ѝ още ще се повишат, това заяви в ефира на „Здравей, България“ по Нова ТВ климатологът Георги Рачев.

Всичките активни процеси са над Северна и Западна Европа. Ние сме в периферията на антициклон. Продължава да идва малко по-хладен въздух, заради което е тази лабилност на атмосферата. Следващата седмица по морето се очакват тропични нощи.

Лятото е най-дългият сезон в България. Още от май месец сме в типичното лято по някои показатели. В София и Западна България ще превалява в следобедните часове. Чака ни типично лятно време. На 23-и сигурно също ще превали, прогнозира климатологът.

Градушките в Босна и Херцеговина, Румъния и Македония са страшни. Ние засега се разминаваме, каза още той.

Юли месец ще има повече валежи в западната половина на България, но по морето ще са по-малко от средното за сезона. Вече обаче сме 2 градуса над нормата. По морето да се очаква много по-топло време. Ако трябва да обобщим прогнозата за лятото – чакаме нормални и по-високи от нормалните температури, като над Западна България валежите ще бъдат повече. Това е идеалното време. От 2006 година не сме имали студено лято, заяви Рачев.


image0 (9K)