Климатологът не очаква скоро най-мощното природно оръжие срещу коронавируса

Това е вторият пореден случай в края на март, началото на април, да имаме снежна покривка на места над 20 см. Снегът обаче ще се стопи бързо. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

Според неговата прогноза предстои хладна седмица.

Утре сутрин ще бъде много студено – температурите на някои места ще достигнат до минус 5 градуса. Има опасност от измръзване на насажденията. След това предстои нормализиране на времето и затопляне.

На Цветница температурите ще достигат 14-15 градуса.

След този 15-дневен период обаче нов циклон ще окаже влияние върху южната половина на България и има вероятност за валежи от дъжд.

Проф. Рачев обясни как топлото време би могло да повлияе на коронавируса.

„Трябва ни страшно много слънце, защото то потиска коронавитруса. Вирусите не са нито живи, нито мъртви – те са на границата между двете. В човешкото тяло на тъмничко, на топличко и на влажничко му е добре. Слънчевата радиация и сухотата го разпадат. Той не живее, за да ни убие.

„Слънчевата радиация е тази, която унищожава всички вируси, включително и COVID-19. Тя е първият и най-мощен природен дезинфектант. След това е сухотата. Колкото по-слънчево, сухо и топло е, това ограничава живота на вируса до минути. Природата не може да смачка пандемията, но може да я ограничи“, каза климатологът.


image0 (9K)