„Клетва на първокласника“ влезе в Президентството. Ще я произнасят ли малките ученици?

Представихме една инициатива, която ние нарекохме простичко „Клетва на първокласника“, сподели поетесата Ники Комедвенска.  Днешното време ни изправя пред нови предизвикателства, на които ние сме длъжни да отговорим адекватно. Крайно време е да осъзнаем какво е свободата и да започнем да възпитаваме децата си в дух на родолюбие и отговорност – към себе си, към обществото и към държавата България. Снимката на статията е на значката, която получава всяко дете като символ на даденото обещание.

[ad id=“255238″]

Понеже акцентите на тази идея бяха силно изместени, дори неглижирани, качих текста на клетвата във Фейсбук, сподели Комедвенска.

Клетва на първокласника

С науката – напред по пътя нов!
Със знание да расна аз свободен!
То с мъдрост ме дарява и с любов
и светлото му слово ще ме води.

Заклевам се, дори и в труден час,
най-святата ми мисъл да е тази:
с делата си и с думите си аз
България в сърцето си да пазя!

Експертът по национална сигурност и отбраната Илия Налбантов внесе предложение до Президента Румен Радев първокласниците да полагат клетва. Инициативата е подкрепена от директорите на училища в Сливен, Сопот, Панагюрище и Копривщица.

Идеята има своя предистория, казва Налбантов в предаването „Часът“ на Милен Цветков по Нова ТВ. Двете основни послания в клетвата са децата да бъдат добри ученици и да обичат България.

Главните генератори на инициативата са проф. Елена Налбантова и поетесата Ники Комедвенска. Чрез науката, знанието и свободата на мисълта малките ученици, полагайки клетвата, разбират първия символ и знак за отговорност първо пред себе си и след това към Родината.

Започнахме да промотираме идеята пред институциите още в началото на 2014 г, но срещнахме огромна съпротива, продължи Налбантов. Администрацията отказа категорично. Инспекторатите по образованието не проявиха никакъв интерес.

Очаквайте интервю с поетесата Ники Комедвенска в ЗАРАТА


image0 (9K)