Класическа пица „Калцоне“

Ако не сте приготвяли този вид пица – не се плашете. Да направиш „Калцоне“ никак не е сложно. Просто внимавайте тестото да е меко, но не много и най-важното е да изпечете пицата така, че хем да не е прегоряла отгоре, хем вътре да не е сурова. Успех!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

[ad id=“225664″]

за тестото:

1/2 кубче мая
1/2 с.л. сол
1с.л. оцет
1с.л. олио
брашно около 1/2 кг
2ч.ч. хладка вода

за плънката:

10 маслини обезкостени и нарязани
1 лютеница
3 кисели краставички
100 гр сирене
2 кренвирша или друг колбас(пушено месо)
100 гр кашкавал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

[ad id=“238430″]
Тестото приготвяме в дълбока купа, като сложим всички продукти за него без брашното и изчакаме маята да се разтвори напълно. След това по малко добавяме брашното и омесваме тесто. Оставяме да втаса и през това време приготвяме плънката. За нея смесваме лютеницата, като от нея оставяме 2 с.л., краставичките нарязани на ситно, кренвиршите (колбас или пушено месо)нарязани на полумесеци, натрошеното сирене и маслините. Объркваме всичко това.

След като тестото е втасало, го разточваме на кръг. В голяма тава  слагаме едната част от тестото, разнасяме плънката върху нея и завиваме с другата.Хубаво прилепваме краищата, за да не се отвори, докато се пече и да не излезе плънката. Отгоре намазваме с лютеницата и настъргваме кашкавала. Поставяме в силно загрята предварително фурна да се изпече.


image0 (9K)