Китайски експерт с прогноза за втора вълна на епидемията в световен мащаб

Съществува голяма вероятност да има втора вълна на заразени с коронавирус в света през есента. На това мнение е председателят на експертния екип по Covid-19 в Шанхай д-р Шанг Уенхонг съобщават световните агенции, цитирани от news.bg.

Според експерта е „малко вероятно“ пандемията да приключи през лятото. Той посочи, че тя дори може да продължи в голяма степен до следващата година. По негови думи пандемията е достигнала критичен етап.

Последни данни от Щаба за заразата към 8 часа на 10 април

„В световен мащаб до момента Европа и САЩ не осъществяват ефективен контрол. В Африка, Южна Америка и Индия, където икономиката е по-малко развита, а медицинските средства не достигат, новите случаи са се увеличили значително, което поражда огромна несигурност в световната борба срещу епидемия“, посочва д-р Шанг, който е и завеждащ Инфекциозното отделение в университетската болница в Хуашан.

Според него броят на новозаразените в Европа и САЩ ще се увеличава постепенно до определен момент, след което ще започне да се регистрира спад в заболеваемостта. Огнища на заразата обаче ще се появят на други места.

„Предполагаме, че разпространението (на коронавируса – бел.ред.) може да се задържи 3-4 месеца, което означава, че спадът ще се случи в края на лятото. След него обаче може да последва втора вълна. Има голяма вероятност от повторна поява на вируса в международен мащаб“.


image0 (9K)