Китайският министър на културата: „Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай“

„Българската култура е уникална и ние искаме да я покажем на милиардната публика на Китай.“ С тези думи китайският министър на културата Луо Шуган приветства българският си колега Вежди Рашидов по време на разговора преди подписването на Програмата за сътрудничество в областта на културата между министерствата на културата на двете държави за периода 2017-2020 г. Министър Рашидов е на официално посещение в Китай.

Церемонията по подписването се състоя през втория ден на Първия международен панаир на изкуствата и културата „Път на коприната” в китайския град Дунхуан. В авторитетния форум участват делегации от 85 страни, но единствено българската делегация, водена от министър Вежди Рашидов, подписа Програма за културно сътрудничество с Китай.

Министър Шуган увери Вежди Рашидов, че за страната му ще бъде голяма чест да покаже изложба на тракийските ни съкровища, които са известни в цял свят, но никога досега не са били експонирани в Китай. „Знаем за бляскавата изложба на България в Лувъра и искаме и ние да се докоснем до част от българското наследство”, поясни Луо Шуган.

Днес, 22 септември, по покана на президента на Университета по телекомуникации в Пекин, министър Рашидов ще изнесе лекция пред студенти от специалност „Визуални изкуства” в учебното заведение.


image0 (9K)