Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Курсът на китайската валута към долара падна под 7 юана за долар, което е най-ниската котировка от 2008 г. досега, предадоха информационните агенции.

Инвеститорите започнаха да продават китайска валута заради нарастващите опасения от нова ескалация на търговския спор между САЩ и Китай.

Спадът на юана идва няколко дни след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че въвежда нови мита върху китайски стоки.

От 1 септември Белият дом планира да наложи 10% мито върху китайски стоки на обща стойност 300 милиарда долара.

През месец май вече имаше подобна стъпка – от 10% на 25% бяха увеличени митата върху стоки от Китай на обща стойност 200 милиарда долара.

Външното министерство на Китай заяви, че ще предприеме „необходимите ответни мерки“, за да защити интересите си.

Според неназовани източници на агенция Reuters от политическите среди в Пекин, централната банка на страната целенасочено е позволила националната валута да падне под психологическата граница от 7 юана.

Според експертите, това ще позволи на пазара да „изпусне парата“ от очакването за спад на юана под тази граница и да се избегнат някои нарастващи финансови и политически рискове.

От централната банка на Китай досега не са коментирали ситуацията. В изявление на регулатора от понеделник вечерта се казва, че Пекин няма да използва юана като инструмент в търговски диспути.

Същевременно съветник на китайските власти коментира пред Reuters, че централната банк на страната няма такава практика и че всичко е станало „заради действията на САЩ“.

Тръмп от своя страна нарече поевтиняването на юана „валутна манипулация“.

Източник: BNews.bg


image0 (9K)