Кисело мляко вместо антидепресанти

Малките микроби, съставящи нашата микрофлора, притежават огромна власт, твърдят американски учени от Университета във Вирджиния. Някои от изследвания им показали, че дисбалансът на бактериите влияе върху функцията на нервната система, а експерименти потвърдили, че хората с дисбактериоза са по-склонни да развиват тревожно разстройство и депресии.

[ad id=“263680″]

За да потвърдят всичко това, американските учени проучили феномена стрес – той увеличава риска от развитие на депресии и влияе на функциите на нервната система. Изследванията им се провеждали върху животински модели.

Резултатите от тях показали, че нарастващият стрес води до значително понижение в състава на микрофлората на дружествените бактерии, наречени Lactobacillus, които присъстват в киселото мляко и други млечни продукти, отнасящи се към класа на пробиотичните.

[ad id=“218001″]

Учените започнали да дават на мишки малки дози Lactobacillus с храната и с времето симптомите на тревожност и депресия при тях изчезнали.

Екипът изследователи подготвят повторение на експеримента си с участието на хора. Възможно е пробиотиците да могат в близко бъдеще да заменят приема на антидепресанти, което да избави пациентите с депресия от страничните ефекти на лекарствените средства.


image0 (9K)