Кирил и Методий – емигранти, учениците им – бежанци

Общността „Гласувай без граници“ публикува на своята страница във Фейсбук честитка до лидера на НФСБ Валери Симеонов по случай 24 май. Честитката е по повод промените в Изборния кодекс, които ограничиха правото на българите в чужбина да гласуват. Вносители на тези промени бяха именно депутатите от Патриотичния фронт, които дори заплашиха, че ще спрат да подкрепят кабинета, ако те не бъдат приети. Президентът наложи вето върху тези текстове, но то бе отхвърлено. Очаква се  управляващите да внесат нови текстове по темата. Ето пълният текст на написаното от Спирова:

„Честитка до народния представител Валери Симеонов по случай 24май“

Уважаеми господин Симеонов,

Кирил и Методий са емигранти – животът им минава далеч от Солун, в труд и дирене от Мала Азия до Рим.  Светите Седмочисленици са бежанци – бягат от затвор, мъчения и вероятна смърт във Великоморавия. Пеши, опърпани и болни, те пристигат при нас с дара на славянската азбука. Други бежанци, духовниците на Второто българско царство, спасили се от османското нашествие, отнасят тези букви като съкровище към необятната Русия – за да могат наистина „вси словене книга да четат“. Българският език, на който си позволявате да унижавате свои съотечественици зад граница, е направен, за да пръска светлина и познание по цял свят, не за да зазижда един народ в тиха килия накрай света. Направен е да обединява, не да дели. Първите шест букви на славянското писмо са най-важният завет за българите и ние не смеем да му изневерим:

Аз, буки, веди, глаголи, добро, ест.  „Аз знам буквите, думите са добро нещо.“

Да глаголиш значи да говориш, господин Симеонов. Словото е светлина и достойнство, гръбнак и дръзновение – особено за българите, които всеки път трябва да изковават свободата си тайно, по нощите, шепнешком. Който иска мълчание пред властта, е глух за свободата, ням за истината и неграмотен издъно. Страхливец. Варварин. Да си българин и родолюбец е да копнееш да бъдеш чут.

П.П. Като личен поздрав от мен приемете и най-дългата дума в нашия славен език: НЕПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНСТВУВАТЕЛСТВУВАЙТЕ

П. П. Впрочем, нито „патриот“, нито „фронт“ са български думи“

Източник: http://clubz.bg/


image0 (9K)