Кирил Ананиев: Във Варна е изолиран един човек с температура

Във връзка със създалата се ситуация и притесненията на българските граждани реших лично да дойда на летището и да се запозная с мерките. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг от летище София.

„Искам да ви кажа, че организацията и координацията е много добра. На терен са най-малко десет души от министерството на здравеопазването, екипи от агенция „Митници“, гранична полиция и т.н.“, заяви той.

„Тази термокамера засича всички пътници и засича точната температура, която има всеки един от пасажерите. Когато е над 37 градуса пасажерът се отвежда в стаичката и попълва анкетен лист. Към анкетния лист има една брошура, в която е описано какви са действията и какво трябва да се предприеме след това“, уточни Ананиев.

„Пътниците с температура се извеждат от летището през специална врата, където чака съответният санитарен автомобил и се отвежда в лечебното заведение, в което сме определили в София е ВМА. Не позволяваме да има контакт между тези, за които сме заподозрели, че има нещо и здравите пътници“, посочи здравният министър.

По думите му, с изключително внимание се следят пътниците от Истанбул, Москва и Доха донякъде, като втора точка от пътуване.

„Много хора пристигнаха от тези дестинации. Всички са проверени. Само един човек във Варна, които идва от Китай, но не от континенталната част, а от един от островите, е с много ниска температура 37,1 градуса, но е изолиран“, заяви още Ананиев.


image0 (9K)